Πριν καλά-καλά οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, και εν μέσω παλινωδιών για το τι τελικά θα ισχύσει (με την εφεδρεία να επανέρχεται και να αποσύρεται άρον-άρον), οι δανειστές μας βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τον περιορισμό των απασχολούμενων σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Η τρόικα δεν πείστηκε από την πρώτη στιγμή για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εφεδρείας, ακόμα και αυτής, που ο υπουργός Οικονομικών ονόμασε «νέου τύπου».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απέσυρε άμεσα το μέτρο και σχεδιάζει – χωρίς να έχει οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο – το μοντέλο των πρόωρων αποχωρήσεων για όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η συγκεκριμένη, όμως, παρέμβαση σημαίνει ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς, που θα έβγαιναν σε εφεδρεία. Δηλαδή, ανάγκη για πολύ μεγαλύτερα ποσά για συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, η ρευστότητα των οποίων ήδη δοκιμάζεται (θυμίζω πως έχουν ήδη εκταμιεύσει δυσανάλογα περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται μέχρι τώρα από τον προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να δανείζονται).
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμα ένα πλήρες σχέδιο, που να αποδεικνύει στους δανειστές μας ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 (τόσο σε αριθμό υπαλλήλων, όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο), οι τεχνοκράτες της τρόικας είναι σαφείς:
«Εάν δεν μας πείσετε με τα σχέδιά σας, τότε θα χρειαστεί να απολύσετε επιπλέον 40.000 υπαλλήλους», διεμήνυσαν, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους.
Όλα, πάντως, θα κριθούν στις τελικές συναντήσεις, που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας, το Σεπτέμβριο.