Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε σήμερα «εξωφρενικό σκάνδαλο» την υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor από την τράπεζα Barclays, ζητώντας εκ νέου να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα.

«Αυτό το τραπεζικό σκάνδαλο είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Ειλικρινά, είναι σκανδαλώδες οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον για να εξοφλήσουν το δάνειό τους, οι μικρές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένα επιτόκια, εξαιτίας των ανήθικων και ενδεχομένως παράνομων ενεργειών στο Σίτι», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι σίγουροι ότι η παραβατικότητα στις τράπεζες, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, θα ερευνάται και θα τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η παραβατικότητα στο δρόμο», συνέχισε ο Κάμερον.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών ζητά το σκάνδαλο να ερευνηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή, υπό την αιγίδα ενός δικαστή. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προτιμά να προχωρήσει σε κοινοβουλευτική έρευνα. «Το σημαντικό για εμένα είναι να γίνει μια γρήγορη έρευνα που θα καταλήξει σε συμπεράσματα», τόνισε.

Ο πρώην διευθυντής της Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του, αναμένεται ότι θα δώσει εξηγήσεις εντός της ημέρας, σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή για το σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων Libor, τα οποία καθορίζουν την τιμή με την οποία δανείζονται οι τράπεζες και, εμμέσως, το επιτόκιο των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.