Τα κριτήρια, αλλά και τους δικαιούχους για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» από το υπερπλεόνασμα του 2017 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος είναι ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και εκκρεμών αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ.
Η πρόταση που προέβλεπε ότι μέρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης του 2017 θα διοχετευόταν στη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί περίπου από 1,1 έως 1,2 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο.
Αυτό που αποκλείουν σε κάθε περίπτωση οι δανειστές είναι να μοιραστεί και φέτος με τον τρόπο που δόθηκε πέρυσι, δηλαδή σαν 13η σύνταξη, καθώς όπως διαπιστώθηκε πήραν το έκτακτο βοήθημα πολλοί συνταξιούχοι που είχαν υψηλά εισοδήματα από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα πολλαπλές συντάξεις ή ενοίκια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό βασικό κριτήριο για την εφάπαξ ενίσχυση κοινωνικών ομάδων θα είναι η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.
Τα βασικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος περιλαμβάνουν:
- Τη διανομή έκτακτης χρηματικής βοήθειας με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Ταχύτερη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει να διανεμηθεί μέρος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, για οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ αλλά και για την δημιουργία ενός αποθέματος.