Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία διαπιστώνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες σχολιάζοντας την παρουσία Γάλλων επιχειρηματιών και στελεχών γαλλικών ομίλων στη συνοδεία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι σήμερα θα έχουν επαφές οι εκπρόσωποι 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιάννη Γρηγορίου, Γενικού Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ πως «η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα, ώστε οι δύο εταιρείες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα».
Όπως αναφέρει: « Η έρευνα πετρελαίου και τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα στο Ιόνιο πέλαγος και στη Κρήτη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας τόσο σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, τα οποία θα είναι άμεσα από τα μισθώματα και τους φόρους και υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όσο και για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων βαριάς βιομηχανίας στη χώρα που θα υποστηρίζουν την παραγωγή του πετρελαίου»
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κώστας Παπαδόπουλος, είναι σαφής λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα επιχειρηματικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ή την απόκτηση τεχνολογιών». Όπως αναφέρει: «Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσα από τις συνομιλίες των πολιτικών ηγεσιών και από τις επαφές κορυφαίων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος, επισημαίνει από την πλευρά ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. «Στην προκειμένη περίπτωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας κορυφαίων επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν, δεν πρόκειται απλώς για προσδοκίες, αλλά για ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον περαιτέρω ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας. Πέραν των ήδη σημαντικών συμφωνιών που υπάρχουν για χρόνια, μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, επίκεινται νέες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της ενέργειας, των έργων υποδομής, της ψηφιακής τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων κλπ.» επισημαίνει.
Στην γαλλική συνεργασία προσβλέπουν και οι επιχειρήσεις πληροφορικής με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τάσο Τζήκα, να σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «είναι ευκαιρία να χτιστεί μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις διακρίνονται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία τους».
Όμως είναι εξίσου σημαντική η συνεργασία «με επιστήμονες και φορείς στο χώρο της κοσμετολογίας, που μετράει μεγάλη παράδοση στη Γαλλία» λέει ο Νίκος Κουτσιανάς, πρόεδρος της Apivita.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισημαίνει την εργατική μεταρρύθμιση που προωθεί στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν θεωρώντας ότι πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Η Γαλλία επιλέγει μεγαλύτερη αποκέντρωση στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις από τα συνδικάτα.
Επίσης, ο νέος τρόπος διαχείρισης των ταμείων ανεργίας και των κονδυλίων για επαγγελματική κατάρτιση, στοχεύει στην εξασφάλιση εισοδήματος σε περισσότερους εργαζόμενους καθώς και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης για τους ανέργους. Αυτές οι εξελίξεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Εύχομαι το γαλλικό παράδειγμα να αξιοποιηθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διαπραγματευτούμε αντίστοιχους όρους, με στόχο μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας» αναφέρει.
Τέλος, ο γγ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος ανέφερε ότι θέση του Συνδέσμου είναι η «σύσφιγξη των πατροπαράδοτων καλών σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι είναι οι σημαντικότεροι επενδυτές».
Τα περιθώρια βελτίωσης, όπως εξήγησε ο κ. Βερνίκος παραμένουν μεγάλα και ο ΣΕΤΕ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας το ρόλο του τουρισμού, πάντα με στόχο την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Ο κ. Βερνίκος εστίασε και στον Θαλάσσιο τουρισμό, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει τα μεγαλύτερα ναυπηγεία σκαφών και η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για yachting, ελπίζοντας και αναβάθμιση των σχέσεων και σε αυτό το μέτωπο.