Για τους ιδιώτες της ενέργειας που καλοβλέπουν μονάδες της ΔΕΗ και και επιδιώκοντας πρόσβαση σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η προοπτική μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια από το 2011 ως το 2013, αποτελεί μαγνήτη.

Όπως γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι μακράν η φθηνότερη για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη καθώς τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα για λόγους κοινωνικής πολιτικής.

Οι τιμές θα αρχίσουν από φέτος το Σεπτέμβριο ή τις αρχές του 2011 να αυξάνονται κατακόρυφα για τους περισσότερους από τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές ώστε από τη μία η ΔΕΗ να ανακτήσει μερίδιο που έχασε από ιδιώτες προμηθευτές στη χονδρική και από την άλλη να αναμορφωθεί η αγορά σε ό, τι αφορά την παραγωγή ώστε να έχουν κίνητρο οι ιδιώτες να κινητοποιηθούν που διαθέτουν σήμερα μονάδες φυσικού αερίου και σήμερα ζημιώνονται μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής.

Στην Αθήνα, η τιμή της κιλοβατώρας είναι κατά μέσο όρο 11,54 λεπτά όταν στο Παρίσι, όπου η παραγωγή είναι φθηνή λόγω των πυρηνικών εργοστασίων είναι 13,19 λεπτά, στο Βερολίνο 22,78 και στην Κοπεγχάγη 28,6 λεπτά του ευρώ.

Με την εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου το 2011, επιχειρεί η κυβέρνηση να απαλύνει τον αντίκτυπο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από το επερχόμενο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια.

Μειωμένες χρεώσεις 10%-20% προβλέπονται για καταναλωτές με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, μακροχρόνια άνεργους, γονείς με τρία παιδιά και στα άτομα με αναπηρία. Μόνη προϋπόθεση να μην ξεπερνά η κατανάλωση ρεύματος πρώτης κατοικίας τις 1.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.