Με τα θερμότερα λόγια για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού μίλησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι, του οποίου η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ολοκληρώνεται αύριο.
«Τα σχεδόν 28 εκατομμύρια των επισκεπτών είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός αριθμός» τόνισε ο γ.γ. του ΠΟΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Destination Greece 365 days – The role of sustainable tourism development» («Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες – Ο ρόλος της βιωσιμης τουριστικής ανάπτυξης»). «Δυο – τρία χρόνια πριν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Κανένας δεν θα στοιχημάτιζε τότε για το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα κανένας δεν μιλάει για κατάρρευση. Έχετε κάνει πάρα πολλά. Και όπως συνέβη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, ο τουρισμός συνέβαλε σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Ταλέμπ Ραφάι απέδωσε σε τρεις παράγοντες τα θεαματικά αποτελέσματα που καταγράφει ο τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. «Ο πρώτος λόγος – σημείωσε – είναι η σοβαρή προσπάθεια και η σωστή επιλογή των αξόνων πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η εθνική πολιτική», μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η επέκταση σε νέες αγορές, το βάρος που δόθηκε στη συνδεσιμότητα αλλά και το θεματικό τουρισμό, καθώς και η ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Όπως σημείωσε μάλιστα θετικός ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές την προσφυγική κρίση, καθώς αποδείχθηκε ο βαθύς σεβασμός της χώρας μας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο τρίτος λόγος είναι «η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα» να δώσουν στον τουρισμό μείζονα ρόλο στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Ο Ταλέμπ Ραφάι, μάλιστα, αποσυνέδεσε τη θεαματική πορεία του ελληνικού τουρισμού από το διεθνές περιβάλλον. «Δεν είναι ότι τα πηγαίνετε καλά επειδή δεν τα πηγαίνουν καλά η Τουρκία, η Αίγυπτος ή η Συρία» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα, εάν πήγαιναν καλά αυτές οι τρεις χώρες, εσείς θα πηγαίνατε ακόμη καλύτερα».
Υπέρ της άποψης ότι η τουριστική κίνηση δεν επηρεάζεται από το γεωπολιτικό περιβάλλον συνηγορούν τα στοιχεία για τις τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού που παρουσίασε ο γ.γ. του ΠΟΤ. Όπως ανέφερε, το 2016 ήταν η έβδομη συνεχής χρονιά κατά την οποία αυξήθηκε η τουριστική οικονομία. Περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια τουρίστες έφυγαν από τις χώρες τους για να επισκεφθούν άλλες χώρες προσφέροντας στον τουρισμό έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9%, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας. Προσέθεσε δε ότι ανάμεσα στο 3% και το 4% αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2017.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε τέλος «πολύ εποικοδομητικές» τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη βούληση όλων των συνομιλητών του να αποτελέσει ο τουρισμός ένα από τα βασικά εργαλεία της ανάκαμψης.
Τη βούληση αυτή επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που τόνισε από την πλευρά της ότι ο τουριστική πολιτική είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου «ιδιαίτερα σημαντική» την επίσκεψη Ραφάι στην Ελλάδα δεδομένου ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.