Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας, ώστε να είναι σε θέση αυτό να καθορίσει ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι δανειστές θέλουν τη λήψη σκληρών πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με το Eurogroup, κάνει λάθος τους υπολογισμούς του και χωρίς χρέος, αφού η Γερμανία δεν θέλει να υποστεί το σχετικό πολιτικό κόστος.
Ένα κοινό μέτωπο Βερολίνου – ΔΝΤ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση φαίνεται να διαμορφώνεται στο παρασκήνιο.
Εκείνο που υπόσχονται ακόμη και οι πιο φιλικοί προς την Ελλάδα θεσμοί όπως η Κομισιόν – αν η Αθήνα δεσμευτεί στην άμεση ψήφιση μέτρων – είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική το ύψος των μέτρων να είναι λιγότερα από 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), αφού το ΔΝΤ θα επανεξετάσει (άγνωστο πότε) τις προβλέψεις του για την Ελλάδα.
Τόμας Βίζερ: Αδιανόητη η μη συμμετοχή του ΔΝΤ
Η γεφύρωση των απόψεων Βερολίνου και ΔΝΤ επιβεβαιώνεται και από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τομας Βίζερ. Ο γερμανός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα δηλώνει ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα εργασιακά. Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Βερολίνο και ΔΝΤ φαίνεται πως είναι κοντά στην γεφύρωση των διαφορών τους και με τις πρωτοβουλίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, οι δύο πλευρές παίρνουν τις εξελίξεις στα χέρια τους υποβαθμίζοντας τον ρόλο του Eurogroup και θέτοντας τους όρους τους στην κυβέρνηση Τσίπρα: Την προ- νομοθέτηση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα την μετάθεση της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018, σε ένα χρονικό σημείο πολιτικά ασφαλές για το Βερολίνο.
Ωστόσο, από τον συμβιβασμό που ζητούν από την Ελλάδα έχουν αφαιρέσει – ή τουλάχιστον δεν αναφέρουν καθόλου – το κρίσιμο στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους. Η αποκάλυψη μια από τις πολλές επαφές που είχαν τον τελευταίο καιρό η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ από την γερμανική εφημερίδα Die Welt έφερε μαζί της και αυτό που όλοι υποψιάζονταν αλλά κανείς δεν μπορεί να ομολογήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση Γερμανία- Ολλανδία- Φιλανδία αλλά και οι χώρες της Βαλτικής που βρίσκονται στην άμεση επιρροή τους να δώσουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018.
Απέναντι στον εκβιασμό των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωση του στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει ότι δεν φταίει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση αφού το ΔΝΤ ζητούσε από το καλοκαίρι μέτρα ύψους 2 % του ΑΕΠ Τόνισε επίσης ότι το Ταμείο Ζητούσε συγκεκριμένα την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών δίνει με έμφαση την πρόθεση του ΔΝΤ να επιβάλλει νέα μέτρα στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι «Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».