Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς θα πρέπει να εισπραχτούν συνολικά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 12,4 δισ. ευρώ για να καλυφτούν οι αποκλίσεις των προηγούμενων μηνών και να κλείσει η χρονιά χωρίς νέα επιβάρυνση στο έλλειμμα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και εισπράχθηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά στο δεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 39,2 δισ. ευρώ.

Στο κρίσιμο στο μέτωπο των εσόδων είναι ότι έναντι ετήσιου (πολλάκις αναθεωρημένου) στόχου αύξησης κατά 0,8%, τα καθαρά έσοδα στο δεκάμηνο εμφανίζουν μείωση 4,4%.Το Νοέμβριο πάντως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά τόνωση των εσόδων που υπέστησαν καθίζηση τον Οκτώβριο, λογω των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων στις εφορίες.

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι καθαρές εισπράξεις του Οκτωβρίου ανήλθαν στα 4,22 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2010. Μάλιστα η εικόνα των εσόδων θα ήταν χειρότερη, αν δεν είχαν «παγώσει» οι επιστροφές φόρων.

Η λεγόμενη «τρύπα» στα έσοδα από 2,03 δισ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο διευρύνθηκε στα 2,39 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 39,171 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 4,4% σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.

Για να κλείσει φέτος ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με το αναθεωρημένο στόχο του προσχεδίου που προβλέπει συνολικά έσοδα ύψους 51,582 δισ. ευρώ, θα πρέπει στο τελευταίο δίμηνο του έτους να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου 12,4 δισ. ευρώ ή 6,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα.