Ικανοποιητικές χαρακτήρισε η ευρωζώνη τις δεσμεύσεις που παρουσίασε η Ιταλία για την εξυγίανση της οικονομίας της, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, η επιτυχία όμως αυτή επισκιάστηκε από μία διαμάχη με τη Γερμανία.
«Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας. Τα φιλόδοξα αυτά μέτρα για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να εφαρμοστούν», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.
«Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «αλλά περιμένουμε την υλοποίησή τους», προειδοποίησε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. «Εάν δεν σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, δεν θα είμαστε πλέον αξιόπιστοι», παραδέχτηκε αποχωρώντας από τη σύνοδο κορυφής, όπου παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε την οργή της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, όταν διαβεβαίωσε ότι δέχθηκε τη συγγνώμη της για την συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κυριακής, πράγμα που διέψευσε ξερά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
«Δεν υπάρχει συγγνώμη, διότι δεν υπάρχει τίποτε για να ζητήσει κανείς συγγνώμη», δήλωσε με μήνυμα στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγγελα Μέρκελ αντάλλαξαν εύγλωττα χαμόγελα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ιταλός πρωθυπουργός για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το στιγμιότυπο μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αισθάνθηκε ταπεινωμένος.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τελεί πλέον υπό την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συμφωνηθέντα της συνόδου κορυφής περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την μείωση σε διάστημα δύο ετών του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, σε 113% του ΑΕΠ το 2014.
Η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2013 χάρη στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014.
Η Ιταλία έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει τους κύριους άξονες σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής της ανάπτυξης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.