Η Βρετανία «επέστρεψε» στον Κόλπο και πρόκειται να ενισχύσει τους δεσμούς στην περιοχή, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Ο Τζόνσον έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Μανάμα του Μπαχρέιν κατά την έναρξη ενός ετήσιου φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια, μία ημέρα αφού η Ντάουνινγκ Στριτ τον επανέφερε στην τάξη τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία δεν απηχούν τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η Βρετανία επιστρέφει ανατολικά του Σουέζ, όχι ως η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο (…) αλλά ως ένα έθνος που είναι ενεργό στην περιοχή και βαθιά δεσμευμένο σε αυτή» και «θα ενισχύσει τις παλιές της φιλίες», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
«Η Βρετανία αποτέλεσε μέρος της ιστορίας σας τα τελευταία 200 χρόνια θα είμαστε μαζί σας και τους επόμενους αιώνες», πρόσθεσε στη διάρκεια του φόρουμ που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών (IISS).
«Θα επενδύσουμε 3 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ) στο πλαίσιο των στρατιωτικών μας δεσμεύσεων στον Κόλπο τα επόμενα δέκα χρόνια», εξήγησε ο Τζόνσον.
«Η ασφάλειά σας είναι η ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός τόνισε το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το Λονδίνο θα μπορέσει να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους συμμάχους της στον Κόλπο.
«Τώρα για πρώτη φορά από το 1970 θα είμαστε επίσης σε θέση να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ της Βρετανίας και του Κόλπου», σημείωσε.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Τζόνσον παρέμεινε στη γραμμή που έθεσε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), όπου η Βρετανία και το CCG ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία «στρατηγικής συνεργασίας», κυρίως ενάντια «στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» του Ιράν.
Η Βρετανία διαθέτει 1.500 μέλη στρατιωτικού προσωπικού και επτά πολεμικά πλοία στην περιοχή, μια δύναμη η οποία είναι πιο μεγάλη, όπως εξήγησε ο Τζόνσον, από οποιαδήποτε άλλη δυτικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, εκτός των ΗΠΑ.
Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Λονδίνου το 1968 να κλείσει τις στρατιωτικές του βάσεις στον Κόλπο και υπογράμμισε ότι τώρα θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την επιρροή την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει χάσει έκτοτε.
Την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Ρώμη ο Τζόνσον είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι διεξάγει «πολέμους δι’ αντιπροσώπων», όπως το Ιράν.
Η Ντάουνινγκ Στριτ αμέσως τον επανέφερε στην τάξη, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού, οι οποίες δεν απηχούν τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Τζόνσον θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αύριο Κυριακή στη Σαουδική Αραβία, η περιφερειακή αντιπαλότητα της οποίας με το Ιράν εκφράζεται κυρίως στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη. Στην Υεμένη το Ριάντ ηγείται ενός αραβικού συνασπισμού που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των σιιτιών ανταρτών Χούτι που έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης. Βρετανοί στρατιωτικοί παρέχουν συμβουλές στις σαουδαραβικές δυνάμεις στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.
Χθες στη Μανάμα ο Βρετανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να προστατεύσει τα σύνορά της ενάντια στους βομβαρδισμούς από τους Χούτι, όμως εξέφρασε επίσης τη βαθιά του ανησυχία «για τα δεινά που υπομένει ο λαός της Υεμένης».
«Μόνο η χρήση βίας» δεν θα φέρει τη σταθερότητα στην Υεμένη, προειδοποίησε.