Έναν οδηγό με πέντε σημεία προς τους πολίτες αλλά και τα νομικά πρόσωπα που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του ΕΝΦΙΑ εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να σημειωθεί ότι χιλιάδες πολίτες, εταιρείες αλλά και η Εκκλησία έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον ΕΝΦΙΑ. Το ΣτΕ ανέβαλε για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών.
Οι νομικοί του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συμβουλεύουν για τα πρόσφορα στοιχεία που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» είναι:
1) το πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τη μεταγραφή του ακινήτου και τον ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του το οποίο επιβαρύνθηκε με ΕΝΦΙΑ,
2) το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου,
3) το αντίγραφο της δήλωσης Ε9 στην οποία καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου,
4) το ειδοποιητήριο που κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ του έτους εκείνου για το οποίο προσφεύγει στο δικαστήριο και όχι το ειδοποιητήριο επιβολής ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών.
5) ο ακριβής προσδιορισμός της ζώνης στην οποία βρίσκεται το επιβαρυνόμενο με ΕΝΦΙΑ ακίνητο.
Ειδικότερα για τον προσδιορισμό της ζώνης, οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να στρέφονται γενικά κατά των αντικειμενικών αξιών του Δήμου στον οποίο υπάγεται το ακίνητό τους, αλλά η σωστή διαδικασία είναι να κάνουν ακριβή αναφορά στη συγκεκριμένη ζώνη που βρίσκεται.
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε (αποφάσεις 4003/2014 και 4446/2015) αντισυνταγματικό και παράνομο τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ των τελευταίων ετών με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007.
Κατόπιν αυτού τον περασμένο Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε οριζόντια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλης της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.