Πάνω από μισθούς και συντάξεις βρίσκεται πλέον ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης», αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ποτέ.
Το τεχνικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που δημοσιοποίησαν οι Βρυξέλλες, αποκαλύπτει ότι ο «κόφτης» δείχνει ευθέως, τις συντάξεις και ακολουθούν οι μισθοί του Δημοσίου.
Σε ειδικό κεφάλαιο του μνημονίου καθορίζονται κατά περίπτωση τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών (σε καθαρή και μικτή δημοσιονομική βάση) στην περίπτωση που την ερχόμενη άνοιξη η Eurostat κρίνει αναγκαία τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.
Tο τεχνικό μνημόνιο προβλέπει πως εάν υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση από τον στόχο των πλεονασμάτων και υπάρχει ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού, τότε το ποσό της εξοικονόμησης θα προέρχεται:
- Κατά 45% από δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο.
- Κατά 15% από δαπάνες για συντάξεις.
- Κατά 19,3% από μειώσεις προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.
- Κατά 20,7% (και μέχρι το ποσό της απαιτούμενης διόρθωσης) θα προέλθει από την περικοπή ελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5% της ανώτατης οροφής που ορίζεται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται πως το ο μηχανισμός του «κόφτη», όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει ότι:
- Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
- Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως και 0,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 0,5% του ΑΕΠ.
- Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 1% του ΑΕΠ.
- Εάν η απόκλιση είναι από 1,26% έως και 1,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 1,5% του ΑΕΠ.
- Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως και 2,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των Ευρωπαίων για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημόσιου τομέα το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόνο 55 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ δεν συνυπολογίζονται λόγω των απωλειών που έχει το κράτος από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και την πτώση της κατανάλωσης.
Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός εξοικονομεί 85 ευρώ αφού, σύμφωνα με τους δανειστές, χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.
Μάλιστα, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται, για τους δανειστές, ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης ακόμη και από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους…