Νέα πρόταση για τη φορολογία έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς εξετάζεται το σενάριο της επιβολής ενιαίας κλίμακας, στην οποία θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.

Με βάση τη νέα πρόταση, ένας εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα, ανέρχονταν σε 7.700 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγών και στην έκτακτη εισφορά.

Οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου, με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν ουσιαστικά στις 4 του μηνός. Έως τότε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστέςέως τις 11 Απριλίου ούτως ώστε αυτή να τεθεί επί τάπητος στο Euroworking Group. Στις 15-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς θα πρέπει να θεωρείται η 22η Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, επισημαίνεται ότι ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, αλλά στις βασικές πτυχές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το Ασφαλιστικό σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

«Η Αποστολή ήταν παραγωγική. ‘Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ που εκδόθηκε χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον).