Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης που έδωσε στις ελληνικές Αρχές την ομώνυμη λίστα με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες στην ελβετική UBS θα υπογράψει με τις φορολογικές Αρχές μνημόνιο συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η επίμαχη λίστα αλλά και όλες οι υπόλοιπες που εδώ και χρόνια σκονίζονται σε συρτάρια, αφήνοντας τεράστια ποσά φοροδιαφυγής ανεκμετάλλευτα.

Τον γερμανό υπουργό θα υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόργιανς είναι ο υπουργός επί των ημερών του οποίου το γερμανικό Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει περί τα δύο δισ. ευρώ από 120.000 Γερμανούς καταθέτες στην Ελβετία.

Σε συνέντευξή του μετά την παράδοση της λίστας Μπόργιανς ο Γερμανός υπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας είχε δηλώσει πως θα δώσει την τεχνογνωσία στους Έλληνες εφοριακούς για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σχετικές λίστες, με τους Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αποδέχονται άμεσα την πρόταση. Μάλιστα, ο κ. Μπόργιανς είχε στηλιτεύσει τη στάση των προκατόχων τους, ισχυριζόμενος πως παρά τη δική του βούληση δεν είχαν επιδείξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον.