Επώδυνες ανατροπές στη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να έρχεται σε φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως.

Στο στόχαστρο των φορολογικών αλλαγών μπαίνουν ακόμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα, οι αγρότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, επανεξετάζεται και βαίνει προς κατάργηση το σύνολο των φοροαπαλλαγών- χωρίς να εξαιρούνται και τα προνοιακά επιδόματα- καθώς υπολογίζεται πως κοστίζουν στο Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ ετησίως ενώ επίκειται αύξηση των έμμεσων φόρων με την αιτιολογία ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για την κάλυψη αναγκών στο ασφαλιστικό.

Στόχος του υπουργείου είναι η άντληση εσόδων ύψους 53,8 δισ. το 2016, 3 δισ. περισσότερα από το τρέχον έτος.

-Μισθοί/Συντάξεις

Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων και τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν την εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ, όπως γίνεται σήμερα. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης και τα σημερινά τρία εξετάζεται να αυξηθούν σε 7-9 με το χαμηλότερο να ξεκινά από 8% και το υψηλότερο να φτάνει το 52% ή ακόμα και το 55% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες/ αγρότες

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 33% έως και 45%. Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και η δέσμευση του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

-Ενοίκια

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, είναι δεδομένη η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων. Στο τραπέζι είναι η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και από το 33% στο 35% για το δεύτερο. Επίσης θα εξεταστεί η θέσπιση μικρού αφορολόγητου και η θέσπιση τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελεστή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο- πχ τα 50.000 ευρώ.