Επιστολή για να επιστρέψει ο ΦΠΑ στο 13% έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών , στο οποίο τονίζει ότι είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις υπό τις παρούσες συνθήκες ο νέος ΦΠΑ 23%.
«Με την παρούσα επιστολή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών επιθυμεί να ζητήσει να εξαιρεθούν οι ιχθυοτροφές ή γενικότερα οι ζωοτροφές, καθώς επίσης και οι Α’ ύλες που απαιτούνται για την παρασκευή τους από τον συντελεστή Φ.Π.Α 23% και να επανέλθουν στο 13%, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους παραγωγής και είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις υπό τις παρούσες συνθήκες.
1. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια παραγωγική δραστηριότητα εντάσεως κεφαλαίου καθώς απαιτούνται από 16 έως 22 μήνες μέχρι το εκτρεφόμενο ψάρι να φτάσει το επιθυμητό εμπορεύσιμο μέγεθος. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο παραγωγός οφείλει να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να προμηθεύεται (εισάγει) τις συγκεκριμένες τροφές.
2. Οι τροφές αποτελούν το 60% του κόστους ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή το 2015 ανέρχεται στα 1,3 €/κιλό. Ο κλάδος παράγει ετησίως σχεδόν 115,000 τόνους ψάρι και χρησιμοποιεί περίπου 230,000 τόνους τροφής αξίας σχεδόν 300 εκ. ευρώ.
3. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% θα αυξήσει την τιμή των τροφών κατά 0,13€/κιλό, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια κατά 30 εκ. ευρώ.
4. Πρακτικά, για μια οικογενειακή επιχείρηση δυναμικότητας 300 τόνων η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 78,000 ευρώ ετησίως, ενώ για μια ΜΜΕ δυναμικότητας 1,500 τόνων, κατά 390,000 ευρώ.
5. Η επιστροφή Φ.Π.Α έχει καταστεί αδύνατη. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει καθυστερημένες επιστροφές ΦΠΑ άνω του ενός έτους στις επιχειρήσεις του κλάδου
6. Το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να προβεί σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση την περίοδο αυτή.
Επιπλέον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι ενώ βρίσκεται εν εξέλιξη μια ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κλάδου διαδικασία αναδιάρθρωσης που απαιτεί αυξημένη ρευστότητα, οι εταιρείες έχουν ήδη απορροφήσει:
1. Την σταδιακή αύξηση κόστους των ιχθυοτροφών που προέκυψε τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών τους.
2. Την αύξηση του κόστους μεταφοράς που προέκυψε από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Και στις δύο περιπτώσεις η αύξηση αυτή δεν μετακυλήθηκε στην τιμή του προϊόντος λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τις τρίτες χώρες.
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος ζωικής παραγωγής και έχει αποδείξει τόσο την συμβολή του στην εθνική οικονομία, όσο και την αντοχή του στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι αν δεν εξαιρεθούν τουλάχιστον οι τροφές από την αύξηση του ΦΠΑ, τότε οι εταιρείες του κλάδου θα αναγκαστούν είτε να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους είτε και να την διακόψουν. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από το αναμενόμενο όφελος της αύξησης του ΦΠΑ, δηλαδή σημαντικά λιγότερα έσοδα για το κράτος, ενώ θα υποβαθμιστεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή στις παράκτιες περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Σας παρακαλούμε να κάνετε ότι είναι δυνατόν ώστε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να μην θρηνήσουμε την καταστροφή ενός ακόμη παραγωγικού κλάδου της χώρας μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΘ.