Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην ολοκλήρωση τόσο των νέων μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όσο και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Με την έλευση της τρόικας (στις 4 Μαΐου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και μεταξύ 9 και 11 Μαΐου οι επικεφαλής) θα οριστικοποιηθούν μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα που τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα είναι στην Αθήνα, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει το πράσινο φως.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο με τα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, αφού εκεί σίγουρα θα δεχτεί τα πυρά των βουλευτών από όλες τις παρατάξεις.
Παράλληλα, με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει σε επίπεδο υπουργών θα λύνεται επί τόπου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει σαφές μήνυμα στις τράπεζες πως η παροχή ρευστότητας τελειώνει, είναι πλέον κρίσιμο για ολόκληρη την οικονομία να γίνουν κινήσεις από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους μόνες τους.
Επίσης, μέσα στον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο που θα προβλέπει την διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που στοχεύει στην έλευση 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους. Στο πλαίσιο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 – 2015 στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου, για να ψηφιστούν τα μέτρα ύψους 26 δις ευρώ που θα εφαρμοστούν φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων.
Δηλαδή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει το πότε και το πώς θα γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις. Για παράδειγμα, το ότι φέτος θα πουληθεί ποσοστό έως 10% του ΟΤΕ ή ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει για το «Ελ. Βενιζέλος» ή ότι του χρόνου θα διατεθεί ποσοστό έως 17% της ΔΕΗ χωρίς να παραχωρηθεί ο δημόσιος έλεγχος και το μάνατζμεντ της επιχείρησης.
Με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κυρωμένο από τη Βουλή, θεωρείται ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.