Οι ελβετικές τράπεζες παύουν να είναι «φορολογικός παράδεισος» για τους Ευρωπαίους, ύστερα από απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης «να υλοποιήσει στο ακέραιο» την συμφωνία του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την φορολόγηση «καταθέσεων Ευρωπαίων μη μόνιμων κατοίκων» της Ελβετίας, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 700 δισ. ευρώ και αποτελούν το 11% του ΑΕΠ της χώρας!
Ελβετικές πήγες διευκρινίζουν ότι τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων των Ευρωπαίων θα εξακολουθήσουν να μένουν μυστικά αλλά θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, πάντοτε ανωνύμως, θα αποδίδονται στην χώρα καταγωγής του καταθέτη, αλλά θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας του.
Οι ευρωπαίοι καταθέτες θα πληρώσουν έναν «φόρο βάσης» για το ποσό των καταθέσεων τους -όχι μεγαλύτερο του 20% της αξίας τους- και ετήσιο φόρο για τα κέρδη από των κάθε είδους τραπεζικών καταθέσεων τους. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στην διεύθυνση Φορολογίας της Ελβετίας η οποία, ανώνυμα, θα τα στέλνει στην χώρα του καταθέτη.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ελβετικές αρχές προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν να επαναληφθεί η ιστορία του 2009 όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, UBS, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμα 780 εκατ. δολαρίων, επειδή βοηθούσε αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν.
Μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες με την Βρετανία και την Γερμανία, οι πολίτες των οποίων πιστεύεται ότι έχουν καταθέσεις 95 δισ. και 315 δισ. δολαρίων αντίστοιχα σε ελβετικές τράπεζες. Θα ακολουθήσουν συμφωνίες με την Ιταλία και Γαλλία, λέγουν ελβετικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ενδεικτικά ότι η Γερμανία θα εισπράξει περί τα 50 δισ. ευρώ μόνο για τον πρώτο χρόνο.
Ελβετικές πηγές προσδιορίζουν ότι οι «μυστικές και μη φορολογούμενες» καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες φθάνουν τα 30 δισ. δολάρια. Αν, όπως πιστεύουν, υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με όρους ανάλογους εκείνων που συμφωνήθηκαν με την Βρετανία, η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων θα αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο.