Πάνω από 2 δισ. θα χρειαστεί να βρει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει μόνο και μονό τις αστοχίες του προϋπολογισμού. Για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία ξεκινά άγριο κυνηγητό για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιταχύνεται το ενιαίο μισθολόγιο έρχεται και νέο κούρεμα στις δαπάνες για ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει πιο αυστηρός ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5, αποχωρήσεις.
Ούτως ή άλλως, για εφέτος έχουν προγραμματιστεί μέτρα 14,3 δισ. ευρώ και απομένουν να προσδιοριστούν τα επιπλέον 1,74 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα λόγω των αστοχιών στον προϋπολογισμό. Δηλαδή για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δισ. φέτος θα χρειαστούν συνολικά μέτρα 16 δισ. ευρώ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι έρχεται μεγάλο μαχαίρι σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές καθώς θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που μπορεί να μην ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.
Με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2012) στα 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
Θα απαιτηθεί δηλαδή μια προσαρμογή της τάξης των 14,5 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με συνολικά μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012.
Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ με αντίστοιχα μέτρα, ενώ το 2013 αναζητούνται 4 δισ. ευρώ, το 2014, θα πρέπει να βρεθούν και πάλι 7 δισ. και άλλα 4 δισ. ευρώ για μέσα στο 2015.
Αν και τα επιμέρους μέτρα της περιόδου 2012-2015 βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης η βασική κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι ότι το 1/3 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 2/3 (14 δισ. ευρώ) από την περικοπή δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).