Πέρα από τα έσοδα 50 δισ. που πρέπει να αντλήσει η κυβέρνηση για μειώσει το υπέρογκο χρέος των 300 δισ. ευρώ το επικυρωμένο Μνημόνιο βάζει και μέτρα λιτότητας για άλλα 18,5-19 δισ. που θα μειώσουν το έλλειμμα κάθε χρονιά ώστε να προκύψουν πλεονάσματα 5% ΑΕΠ από το 2013.
Μπορεί τα μέτρα αυτά να μην ειδικεύτηκαν στην τελευταία συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα αλλά το υπουργείο Οικονομικών πρέπει μέχρι το Μάιο να έχει πάρει τις σκληρές αποφάσεις.
Έρχονται έτσι ακόμη σκληρότερα μέτρα, τα οποία θα κάνουν περισσότερο δύσκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών μέσα από νέες μειώσεις εισοδημάτων και πρόσθετες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών τα 12 δισ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές δαπανών και τα 7 δισ. από πρόσθετους φόρους.
Οι εξελίξεις γύρω από το γερμανικό μοντέλο λιτότητας που θέλει η Μέρκελ επηρεάζει και το πακέτο της τριετίας 2012 – 2014. Θα περιέχει μέτρα όπως:
1,45 δισ. ευρώ από τους φόρους
– 400 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης ( μέτρο που θα τεθείς εφαρμογή από τις 15/11/2011)
– 300 εκατ. ευρώ από τις νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ( 13%) και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης
– 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή ΕΦΚ στους χυμούς και τα αναψυκτικά
– 150 εκατ. ευρώ από την αυστηριοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών
– 150 εκατ. ευρώ από την μείωση των συντελεστών αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις
– 150 εκατ. ευρώ από την επιβολή ενός ειδικού φόρου στα αυθαίρετα
300 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα
Εκτός από αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται να παρατείνουν για δύο ακόμη έτη, έως το 2014 τον συντελεστή 2% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ( ΦΑΠ) που εφαρμόζεται για το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Ο ΦΑΠ, ο οποίος από το 2010 αντικατέστησε το ΕΤΑΚ, επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ και με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1% ( 800.000 ευρώ και άνω).
650 εκατ. ευρώ από περικοπές σε οικογενειακά, πολυτεκνικά και επιδόματα ανεργίας. Τα νέα επιδόματα θα χορηγούνται πχ με εισοδηματικά κριτήρια
450 εκατ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για να μειωθεί το κόστος, μείωση των επιχορηγήσεων, συρρίκνωση του προσωπικού και περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κατά 5% έτσι ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
600 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Μελετάται περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο με κανόνα 1 πρόσληψη ανά 7 συνταξιοδοτήσεις.
• 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του Ενιαίου μισθολογίου.
• 50 εκατ. ευρώ από την αναστολή των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις.
• 500 εκατ. ευρώ από την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
200 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Η κυβέρνηση μετά την αδιαφορία των οφειλετών να προσέλθουν στην ρύθμιση βάζει χαμηλούς εισπρακτικούς στόχους . Τα έσοδα που θα επιδιώξει το υπουργείο να εισπράξει από τα ληξιπρόθεσμα περιορίζονται σε 200 εκατ. ευρώ την στιγμή που τα χρέη ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ!
Τα πρόσθετα μέτρα
• 150 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του πράσινου φόρου.
• 400 εκατ. ευρώ από την φορολογική «διαιτησία». Μείωση των υποθέσεων που «λιμνάζουν» στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 – 400 εκατ. ευρώ μέσω του θεσμού του «φοροδιαμεσολαβητή».
• 100 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή ορισμένων δασμών και τελών .
• 1 δις. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες, που θα συνεχίζουν να κόβονται έως το 2014.
• 500 εκατ. ευρώ από τις περικοπές που θα γίνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• 600 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνίας και των συμβάσεων παραχώρησης που θα συνάψει το Δημόσιο με ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων.
•625 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών τυχερών παιγνιδιών
• 900 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία.
• 2,5 δις. ευρώ από την φοροδιαφυγή και από παρεμβάσεις που θα γίνουν σε μέτρα που τρέχουν ήδη αλλά δεν έχουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα.