Αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές, οι οποίες εντάχθηκαν στις νέες αντικειμενικές αξίες απ’ την 1η Ιανουαρίου ή πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα.

Οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στις νέες περιοχές, θα υπολογίζονται με βάση τις νέες τιμές και όχι με αυτές που υπολόγιζαν οι κατά τόπους εφορίες.

Πολλοί φορολογούμενοι μάλιστα, θα κληθούν για πρώτη φορά, να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Σήμερα η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν, μεταξύ των άλλων, ETAK και Φόρο Aκίνητης Περιουσίας ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ.

Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη και πάνω από 100%.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τα ακίνητα που βρίσκονται εντός 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα επιβληθούν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων, από τα μέσα του νέου έτους.