Ένα μόνο φτερό από το «ιερό πτηνό» των Μαορί δημοπρατήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία έναντι σχεδόν 28.000 δολαρίων (26.000 ευρώ), καθιστώντας το το ακριβότερο φτερό που έχει πωληθεί στην ιστορία.

Το φτερό του huia, ενός πουλιού που προέρχεται από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, είναι ιερό για τους Μαορί και το φορούσαν εκλεκτοί αρχηγοί, σύμφωνα με το «New Zealand Geographic». Το πουλί έχει εξαφανιστεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, με την τελευταία του εμφάνιση να χρονολογείται πίσω στο 1907.

Το φτερό Ηuia, που πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Webb’s στο Όκλαντ, εκτιμήθηκε αρχικά ότι αξίζει περίπου 1.830 δολάρια, αλλά η τιμή πώλησής του εκτοξεύτηκε έπειτα από 59 προσφορές.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Guardian», η τελική τιμή του το κάνει να αξίζει περισσότερο από το βάρος του χρυσού. Ο χρυσός κοστίζει περίπου 77 δολάρια ανά γραμμάριο στη Νέα Ζηλανδία και το φτερό huia των 9 γραμμαρίων αξίζει 3.153 δολάρια ανά γραμμάριο.

Οίκος δημοπρασιών Webbs

Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης ήταν για ένα άλλο φτερό του πουλιού Ηuia, το 2010, το οποίο είχε «χτυπηθεί» σε δημοπρασία για 4.400 δολάρια.

Σκούρο καφέ με λευκή άκρη, το φτερό huia ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο στις κοινωνίες των Μαορί και μερικές φορές χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο ή ως δώρο.

Το Huia ήταν το μεγαλύτερο από τα είδη πουλιών της Νέας Ζηλανδίας, γνωστό για το όμορφο τραγούδι του, κυρίως όμως για τα γυαλιστερά φτερά του, που στο τέλος της ουράς του είχαν λευκό χρώμα.