Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, απέναντι στις επιθέσεις των αγορών από το οποίο θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη η Ελλάδα.
Οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στις κρίσιμες συνόδους των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup και Ecofin) που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ενώ την τελική σφραγίδα θα βάλουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο «αντίδρασης» των Βρυξελλών στηρίζεται σε 3 άξονες:
• ενίσχυση με σημαντικά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα
• Αναπτυξιακά ευρωομόλογα (project Bonds) για μεγάλα έργα σε υποδομές, ναυτιλία, έρευνα κλπ
• και σκληρή πειθαρχία με ενιαίους κανόνες διακυβέρνησης για όλες τις χώρες.

Η γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ και ο βέλγος ομόλογός της… προϊδεάζουν για πολύ μεγάλη αύξηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης.
Παράλληλα θα τεθούν και αυστηρά όρια εποπτίας στους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης όπως προανήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, την ίδια μέρα που ο Οίκος Fitch προχωρούσε σε υποβάθμιση της χώρας μας.

Το σχέδιο για την Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα σχεδιάζονται και 2 επιπλέον μέτρα:
– επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Τρόικα σε έως και 11 χρόνια αλλά και μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα μας στο μισό σχεδόν. Δηλαδή από το 5,2% σε περίπου 3 ως 3,5%.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως… το επόμενο τεστ δανεισμού για τη χώρα μας θα δοθεί την Τρίτη με έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας φιλοδοξώντας να πετύχει ευνοϊκό επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό της πρόσφατης δημοπρασίας γραμματίων 6μηνης διάρκειας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Ή τα 800 εκατ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστούν και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη τελευταία δημοπρασία του Νοεμβρίου 2010, είχε διαμορφωθεί στο 4,1% άρα το νέο επιτόκιο θα πρέπει να διαμορφωθεί κάτω από το 4%.

Και όλα αυτά με τον οίκο Moody’s να περιμένει την Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο!
Η Moody’s έχει βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με Ba1 με προοπτική σταθερή, από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά το Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναθεωρήσει τη βαθμολογία της Ελλάδας με πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, λόγω του υψηλού χρέους.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.
Οι μεγάλες προκλήσεις για το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου αναμένονται τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, όμως, είναι προγραμματισμένη και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 6,8 δισ. ευρώ.