Η κακοκαιρία Daniel που έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις εργασίες της 87ης Διεθνούς Έκθεσης, με τα ξενοδοχεία της πόλης να έχουν 100% πληρότητα και τους επιχειρηματίες της εστίασης να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση που αναμενόταν μεγάλη, βλέπει το σκηνικό να αλλάζει άρδην.

Η πλήρης ανατροπή του προγράμματος των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, ξεκινώντας από την ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών, προκάλεσε ένα ντόμινο ακυρώσεων.

Μαζικές ακυρώσεις

Και μπορεί η Έκθεση να εξελιχθεί κανονικά ως γεγονός ωστόσο η απουσία ηχηρών ονομάτων φαίνεται ότι θα κοστίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα τριήμερο- οικονομική «ανάσα» που ξεπερνά ακόμη και τον τζίρο των εορτών των Χριστουγέννων.

Η εικόνα που έρχεται από τα ξενοδοχεία είναι ανησυχητική καθώς από νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις που συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα. Οι περισσότερες, μάλιστα, αφορούν τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης, κάποια εκ των οποίων επρόκειτο να φιλοξενήσουν πολυπληθή κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία τελικά δεν θα μεταβούν, τουλάχιστον το πρώτο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ματαιώσεων:

Φόρουμ Economist: «Λόγω της έκτασης των δυσμενών καιρικών συνθηκών, o Πρωθυπουργός έχει αναβάλλει την καθιερωμένη ομιλία του στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, 2023. Υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση. Στο πνεύμα της διαμορφωθείσας κατάστασης, σας ενημερώνουμε ότι το 3ο Metropolitan Summit της Θεσσαλονίκης του Economist που επρόκειτο να λάβει χώρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ακυρώνεται».

Deloite: «Λόγω των έντονων δυσμενών καιρικών συνθηκών και της σημαντικής επίδρασής τους στη χώρα μας, η αυριανή εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Deloitte, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ματαιώνεται».

Dimand: «Με μεγάλη μας λύπη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, λόγω των απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων και των δυσμενών γεγονότων των τελευταίων 24 ωρών, αποφασίσαμε να αναβάλουμε την προγραμματισμένη μας εκδήλωση της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, για την παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας “ΦΙΞ” στη Θεσσαλονίκη. Η ασφάλεια των καλεσμένων, του προσωπικού και των συνεργατών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».

ΡΑΕ: «Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που πλήττουν τη χώρα και τους συμπολίτες μας, αναβάλλει τις ενεργειακές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αναβάλλεται η Κεντρική Εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, η Εσπερίδα με θέμα «Τα Κλιματικά Σύμφωνα των Δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες» που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 και η Εσπερίδα με θέμα «Τρέχουσες εξελίξεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ» που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023».

Κομισιόν: «Λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel που επηρεάζουν μεγάλο τμήμα της χώρας, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ματαιώσουμε την κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αθλητισμού – Αθλητισμός για όλους» το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, 14.00-17.00. Επίσης, ματαιώνονται οι εκδηλώσεις του προγράμματος της Αντιπροσωπείας στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023. Το περίπτερο της Αντιπροσωπείας (No 10) θα λειτουργεί, με πληροφοριακό υλικό».

Υπερταμείο: «Το Υπερταμείο ανακοινώνει ότι σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης και υπό τον πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ακυρώνει την προγραμματισθείσα σειρά συζητήσεων δημοσίου διαλόγου με θέμα «Αξία για όλους», που θα πραγματοποιούταν από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ομιλικής παρουσίας του στην 87η ΔΕΘ. Το Περίπτερο 13 (Growth Pavilion) του Ομίλου Δημοσίων Εταιρειών του Υπερταμείου θα είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες λειτουργίας της 87ης ΔΕΘ, με εκπροσώπους από το ανθρώπινο δυναμικό των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου».

ΕΒΕΑ: «Λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της κακοκαιρίας είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ματαιώσουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) για το Σάββατο 9 και τηνΚυριακή 10 Σεπτεμβρίου»

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ): «Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, συμπαραστεκόμενη στους συγγενείς των θυμάτων και τους πληγέντες στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφικές συνέπειες, αποφάσισε να ακυρώσει τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΣΒΕ στην 87η ΔΕΘ, τα οποία είχαν προγραμματισθεί για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10:30’».