Η αναφορά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας έχει οδηγήσει σε ένα «πόλεμο χαρακωμάτων», δήλωσε την Κυριακή ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου «η πιο δύσκολη συζήτηση ήταν αυτή για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο διπλωμάτης.
«Ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, βήμα προς βήμα» σημείωσε αρνούμενος όμως να κατονομάσει τους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης. Πάντως στο τελικό ανακοινωθέν, «περιλαμβάνεται μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή» όπως είπε ο διπλωμάτης.
Μια άλλη πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, κατονόμασε την «Αυστραλία και την Σαουδική Αραβία ως τις χώρες που ήταν αντίθετες με την προσθήκη μιας παραγράφου για την αλλαγή του κλίματος» στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.
Η Αυστραλία, η οικοδέσποινα χώρα της συνόδου κορυφής που μέχρι τώρα σημαδεύτηκε κυρίως από τις πολύ μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Δύσης και τη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία ουδέποτε απέκρυψε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν μία από τις προτεραιότητές της.
Φαίνεται μάλιστα ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα «εχθρική» προς μια ειδική αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν για το πράσινο ταμείο του ΟΗΕ το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Η αναφορά ότι η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα της G20 που μπλοκάρει τη δέσμευση για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ στο τελικό ανακοινωθέν είναι πολύ ανησυχητικό» ανέφερε ο Ντέρμοντ-Ο- Κόρμαν επικεφαλής της WWF Αυστραλίας.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να κινηθούν διαφορετικά δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τοποθέτησε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της συζήτησης ενθαρρύνοντας τον πλανήτη να παραδειγματιστεί από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να καταθέσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τα πράσινα ταμεία του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε ένα θέμα το οποίο είχε προεκλογική του προτεραιότητα το 2008 και εν όψει της Διάσκεψης του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία θα έχει ως στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα πέντε χρόνια μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.