Ένας στόλος από επτά υδρόβια ρομπότ «απελευθερώθηκε» στα ανοικτά της νότιας Αγγλίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις θαλάσσιες έρευνες που διεξάγεται από μη επανδρωμένα οχήματα.
Το πρόγραμμα, επικεφαλής του οποίου είναι θαλάσσιοι ερευνητές από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Μ. Βρετανίας στο Σαουθάμπτον, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα του είδους του στην Ευρώπη.
Τα υδρόβια ρομπότ θα «ταξιδέψουν» σε μια απόσταση 300 μιλίων σε διάστημα 20 ημερών, συγκεντρώνοντας επιστημονικά στοιχεία και χαρτογραφώντας την κατανομή της θαλάσσιας ζωής… στο διάβα τους.
Τα «σκάφη» αυτά ελέγχονται από δορυφόρο και ορισμένα είναι ανεμόπτερα υποβρύχια που τροφοδοτούνται με ενέργεια από μπαταρίες, ενώ άλλα είναι οχήματα επιφανείας που κινούνται με τη βοήθεια αιολικής, κυματικής και ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Dr Russell Wynn, επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, ο οποίος μίλησε στο βρετανικό Independent, «δεν έχει ποτέ επιχειρηθεί ξανά κάτι σε παρόμοια κλίμακα».
«Ένα πλεονέκτημα από τη χρήση ρομποτικών οχημάτων είναι, ότι είναι σχετικά μικρά και ήσυχα, σε σχέση με τα ερευνητικά πλοία, κι επομένως είναι ιδανικά για παρατηρήσεις της θαλάσσιας ζωής» είπε και κατέληξε: «Θα είναι τα μάτια και τα αυτιά μας στη θάλασσα».