Το δεύτερο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων της χώρας ξεκινάει στον νομό Ηλείας, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ύστερα και από την υπογραφή σχετικής τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.Με το έργο αυτό τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε βιοαέριο.
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία «Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)» στη θέση «Τριανταφυλλιά» του Νομού Ηλείας.
Μάλιστα, με δήλωσή του ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι εντός των πρώτων μηνών του 2015 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Σερρών, Έβρου και Ροδόπης, όπως ανέφερε.
Στο συγκεκριμένο έργο, δυναμικότητας επεξεργασίας του συνόλου των αποβλήτων του νομού Ηλείας, επενδύονται περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, στα επόμενα δύο χρόνια, από τα οποία περίπου 17 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα με ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ επιπλέον επενδύονται άλλα 12 εκατ. ευρώ εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για την κατασκευή του ΧΥΤΥ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας, με τετραπλάσιο αριθμό εργαζομένων σε δορυφορικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το εργοστάσιο θα απαλλάξει όλο το νομό Ηλείας και συγκεκριμένα τις περιοχές του Πύργου, της Ήλιδας, της Αρχαίας Ολυμπίας και του Αλφειού ποταμού από το πρόβλημα των χωματερών.
Οι βασικοί στόχοι της μονάδας είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ με πολλές δυνατότητες χρήσης, η παραγωγή ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο και η μείωση της μάζας και του όγκου των αστικών αποβλήτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή.
Συνοπτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, το έργο «αφορά την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων του νομού Ηλείας, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά τμήματα: υποδοχή, μονάδα μηχανικής διαλογής, μονάδα ανερόβιας χώνευσης για παραγωγή βιοαερίου, μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας (κομποστοποίηση) για παραγωγή κόμποστ, χώρο υγειονομικής ταφής των αδρανοποιημένων υπολειμμάτων και δύο μονάδες για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του έργου».
Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με το υπουργείο, οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν την κατασκευή, τη λειτουργία, την παρακολούθηση αλλά και τη μετέπειτα φροντίδα και αποκατάσταση του έργου, είναι εξαιρετικά αυστηροί και διασφαλίζουν πλήρως το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ η εφαρμοζόμενη τεχνολογία χαρακτηρίζεται ως η πλέον σύγχρονη.