Οι αράχνες Orb-weaver που ζουν σε αστικές περιοχές της Αυστραλίας μεγαλώνουν και είναι σε καλύτερη θέση να αναπαραχθούν από αυτές που ζουν στην ύπαιθρο, αναφέρει σχετικά μια νέα μελέτη.
Οι θηλυκές αράχνες είχαν μεγαλύτερα σώματα και μεγαλύτερες ωοθήκες σε περιοχές αστικής ανάπτυξης συγκριτικά με εκείνες που βρίσκονταν σε χώρους με περισσότερη βλάστηση. Η αστικοποίηση δηλαδή, μπορεί να αλλάξει δραματικά τα φυσικά τοπία και το τοπικό κλίμα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματά τους ενισχύουν την ιδέα ότι ορισμένα είδη μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Elizabeth Lowe από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλίας, θέλησε να μάθει πώς η άγρια ζωή επηρεάζεται από την επέκταση των πόλεων. Ο μετασχηματισμός των φυσικών περιοχών, γράφει το BBC, μπορεί να μειώσει τη βιοποικιλότητα, αλλά μερικά είδη είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αστική ανάπτυξη. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την επίδραση της αστικοποίησης έχουν διεξαχθεί σε πουλιά, και ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει τις ανατομικές αλλαγές.
Η Lowe δήλωσε τόσο η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα του θηράματος θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ των αραχνών στις αστικές και τις μη αστικές περιοχές.
«Οι σκληρές επιφάνειες και η έλλειψη βλάστησης δημιουργούν συνθήκες θερμοκηπίου με αποτέλεσμα να διατηρείται περισσότερη θερμότητα από ό, τι διατηρείται σε περιοχές με συνεχή βλάστηση», είπε.