Τα διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν αναπτύξει το δικό τους ξεχωριστό τρόπο για την ανατροφή των νέων μελών, ανάλογα με το περιβάλλον που ζουν.
Ορισμένες από τις συμπεριφορές αυτές φτάνουν, μάλιστα, σε ακραία σημεία. Ωστόσο, ο στόχος είναι πάντα ένας: η επιβίωση όσο περισσότερων μικρών γίνεται.
Δείτε παρακάτω το σχετικό αφιέρωμα που ετοίμασε η ιστοσελίδα howstuffworks.com:
1. Οι ελέφαντες κάνουν baby-sitting
Οι νεαροί θηλυκοί ελέφαντες λειτουργούν ως babysitters στα μικρότερα μέλη της ομάδας.
Ενώ σε γενικές γραμμές οι θηλυκοί ελέφαντες προστατεύουν και φροντίζουν τα μικρά τους, οι νεότεροι θηλυκοί ελέφαντες που δεν έχουν αναπαραχθεί ακόμη είναι περισσότερο από πρόθυμοι να βοηθήσουν τους γονείς στο έργο της ανατροφής.
Και φυσικά αυτό ωφελεί όλα τα μέλη της ομάδας: οι μαμάδες μπορούν να τρέφονται για περισσότερη ώρα, άρα και να παράγουν καλύτερο και περισσότερο γάλα, ενώ τα μικρά λαμβάνουν προστασία και καθοδήγηση. Όσο για τις «εναλλακτικές μητέρες» μαθαίνουν στην πράξη πώς είναι να φροντίζεις ένα μικρό, προτού αποκτήσεις το δικό σου.
2. Οι ψαλίδες μυρίζουν τον καλύτερο απόγονο
Στον κόσμο των ψαλίδων τα πράγματα είναι κάπως σκληρά. Όταν μία ψαλίδα γεννήσει, μυρίζει τα χημικά σήματα που στέλνουν οι νύμφες και φροντίζει μόνο τις πιο γερές και υγιείς.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ψαλίδες γεννούν περίπου 30-60 μικρά και η θνησιμότητα είναι αναπόφευκτη. Επομένως, δεν είναι περίεργο που προσπαθούν να σώσουν τους πιο δυνατούς απογόνους τους.
3. Οι αρσενικοί ιππόκαμποι είναι αυτοί που γεννούν
Στον κόσμο των ιππόκαμπων, αυτοί που έχουν αναλάβει τη διαδικασία της γέννας είναι οι πατεράδες.
Τα αρσενικά συγκεντρώνουν μέχρι και 2.000 αυγά από τα θηλυκά στο πλαίσιο ενός υποβρύχιου τελετουργικού ζευγαρώματος, και στη συνέχεια τα γονιμοποιούν. Όταν εκκολαφθούν τα μικρά, τα αρσενικά συνεχίζουν να τα φιλοξενούν σε μια ειδική θήκη, μέχρι να συνηθίσουν την αλμυρότητα της θάλασσας.
4. Οι μπαμπάδες που μεταφέρουν νερό
Το sandgrouse είναι ένα είδος πτηνού που ζει στις νότιες περιοχές της Αφρικής. Λόγω του κλίματος που επικρατεί εκεί, πολλές φορές χρειάζεται να ταξιδέψει πολλά μίλια για να βρει νερό.
Όταν γεννηθούν τα μικρά, τα αρσενικά κάθονται στη φωλιά όσο η μητέρα τους αναζητά τροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την ημέρα είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν και να ψάχνουν εστίες νερού. Μόλις εντοπίσουν μία, βουτούν μέσα σε αυτή. Τα φτερά τους είναι έτσι φτιαγμένα για να συγκρατούν την υγρασία. Όταν επιστρέφουν στη φωλιά τους, τα διψασμένα μικρά τους χώνονται ανάμεσα στα φτερά και παίρνουν το μερίδιό τους σε νερό.
5. Τα πάντα ακολουθούν αυστηρά την πολιτική του… ενός παιδιού
Τα θηλυκά πάντα συνήθως γεννούν δύο μικρά, όμως σχεδόν πάντα επιλέγουν να αναθρέψουν μόνο ένα. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, στον κόσμο των πάντα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Τα θηλυκά χρειάζεται να ξοδεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας για να χωνέψουν την τροφή τους και να παρέχουν γάλα στα μικρά τους. Επικεντρώνοντας την προσοχή και… την ενέργειά τους σε ένα από τα δύο μικρά, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ένας υγιής απόγονος αυξάνονται.
6. Όταν η εμφάνιση παίζει ρόλο
Όπως στους ιππόκαμπους και στα pipefish τη διαδικασία της γέννας αναλαμβάνουν τα αρσενικά.
Τα θηλυκά (όχι μόνο ένα) αφήνουν τα αυγά τους σε μια ειδική θήκη μέσα στα αρσενικά. Στη συνέχεια όμως, τα αρσενικά δείχνουν προτίμηση στα αυγά που έχουν προέλθει από τα πιο «ελκυστικά θηλυκά», που στον κόσμο το δικό τους σημαίνει τα πιο μεγάλα.
7. Οι αετοί βλέπουν τα μικρά τους να αλληλοσκοτώνονται
Συνήθως το πιο μεγάλο και δυνατό από τα μικρά των αετών πληγώνει μέχρι θανάτου με το ράμφος του το πιο αδύναμο αδερφάκι του… με τη μητέρα τους να παρακολουθεί ατάραχη αυτή τη μάχη.
Η ίδια άλλωστε γνωρίζει, ότι οι πολύτιμοι πόροι για την επιβίωσή τους είναι λίγοι, επομένως… ας επιβιώσει ο ισχυρότερος.
8. Οι ταμαρίνοι ανατρέφουν τα μικρά τους… συνεταιριστικά
Όλα τα αρσενικά και θηλυκά μιας ομάδας προσέχουν και παρέχουν τροφή στα μικρά μέλη τους, τα οποία συνήθως γεννιούνται… διπλά.
Οι ταμαρίνοι γεννούν περισσότερα δίδυμα απ’ ό,τι μονά μωρά. Κάθε φορά αναπαράγεται μόνο ένα θηλυκό από την ομάδα, επομένως όλοι είναι εκεί για να βοηθήσουν στην ανατροφή των μικρών.
9. Οι σαύρες που τρώνε τα αυγά τους
Οι σαύρες (long-tailed skinks) που κατοικούν στο νησί Lanyu (έξω από τις ακτές της Ταϊβάν) όταν γεννούν αυγά, μένουν κοντά στη φωλιά τους για να τα προστατέψουν.
Εκτός, κι αν νιώσουν ότι απειλούνται από θηρευτές… οπότε αποφασίζουν να καταπιούν τα δικά τους αυγά!
Κι ενώ μπορεί να μας ακούγεται περίεργο, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει, είναι προκειμένου οι μαμάδες να καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες για να έχουν μια επιτυχή αναπαραγωγή στο μέλλον.