Το πλέον σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ευρώπη, που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης έργων και επενδύσεων τίθεται σε λειτουργία εντός του έτους. Ο λόγος για το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την υλοποίηση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δηλώσεων υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, καθώς και παρακολούθησης και διεκπεραίωσης της Έκδοσης του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ), της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), των Αποφάσεων Ανανέωσης και Τροποποίησης των ΑΕΠΟ καθώς και της αξιολόγησης της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ).
Δημιουργείται επίσης, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αποδίδεται σε κάθε έργο ή δραστηριότητα που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά ενός μοναδικού χαρακτηριστικού κωδικού που καλείται Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ), ενώ προβλέπεται και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με ηλεκτρονικά μητρώα άλλων δημόσιων Αρχών μέσω διαδικτύου.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης των ροών εργασίας και εγγράφων/εντύπων των διαδικασιών επιτυγχάνεται η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου γεγονός που διευκολύνει τους υποψήφιους φορείς υλοποίησης έργων και καθιστά τη διοίκηση αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη και πιο φιλική προς τις επενδύσεις. Σημειώνεται ότι το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο ξεκινά άμεσα τη δοκιμαστική λειτουργία του έτσι ώστε να τεθεί σε υποχρεωτική χρήση εντός του έτους.
Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του, ύστερα από την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην «Εξειδίκευση των προδιαγραφών, του τρόπου παροχής και συντήρησης, των διαδικασιών και αδειών ηλεκτρονικής πρόσβασης και εισαγωγής πληροφοριών καθώς και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την οργάνωσή του ΗΠΜ, τόνισε: «Το ΥΠΕΚΑ παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην πλήρη εφαρμογή του ν.4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και ολοκληρώνει τα τελευταία εναπομείναντα στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει το πλέον σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ευρώπη».