Τη σύσταση ομάδας υποστήριξης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που αναμένονται από όλη τη χώρα όταν προκηρυχθεί η συγκεκριμένη δράση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας το πρωί στο 11ο Συνέδριο Prodexpo με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια επένδυση σε ιδιωτικές κατοικίες και ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρησιμοποιήσει το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» ως πρότυπο για ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε, δεδομένου ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα τέτοιας έκτασης που προκηρύσσεται πανευρωπαϊκά.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν προκηρυχθεί ή ετοιμάζονται προγράμματα για την ενεργειακή θωράκιση μεγάλων κτιρίων του Δημοσίου όπως το κτίριο της Βουλής στο Σύνταγμα, το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και νοσοκομειακά συγκροτήματα, ενώ πιλοτικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν σε σχολικά κτίρια, που θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μανιάτης στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων», η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές.

Σε πρώτη φάση, στην πρωτοβουλία αυτή, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν 25 με 30 ευρωπαϊκές πόλεις μεγάλου μεγέθους.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε μετά την ομιλία του, ο κ. Μανιάτης παραδέχτηκε πως η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή, καθώς στη χώρα μας η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο οι ΑΠΕ είναι σημαντικά ακριβότερες από το λιγνίτη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εξίσωση αυτή θα μεταβληθεί, όταν από το 2013 ενσωματωθεί στο κόστος της λιγνιτικής ενέργειας η τιμή αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.