Ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών, οι περίφημοι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες φαίνεται πως ζουν πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι τρομεροί θηρευτές των θαλασσών ζούσαν περί τα 20 με 30 χρόνια. Όμως, νεώτεροι και ακριβέστεροι υπολογισμοί ανεβάζουν την ηλικία του λευκού καρχαρία και ιδίως των αρσενικών στα 70 χρόνια, δηλαδή όσο περίπου και οι άνθρωποι. Το γεγονός αυτό καθιστά το λευκό καρχαρία ένα από τα πιο μακρόβια εξελιγμένα θαλάσσια πλάσματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Λι Λινγκ Χαμαντί του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και του πανεπιστημίου ΜΙΤ, χρησιμοποίησαν τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τις πυρηνικές δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου των δεκαετιών του ’50 και του ’60, τα οποία έχουν απορροφηθεί από τους καρχαρίες και έχουν ενσωματωθεί πια στον σκελετό τους.
Με αυτό το «τρικ» και γνωρίζοντας τον χρόνο διάσπασης των ισοτόπων του ραδιενεργού άνθρακα, προέκυψε για πρώτη φορά μια πολύ καλύτερη εκτίμηση για την ηλικία των καρχαριών.
Η νέα εκτίμηση είναι ότι οι αρσενικοί ζουν γύρω στα 70 χρόνια, ενώ οι θηλυκοί περίπου 40 χρόνια. Αυτά τα αυξημένα προσδόκιμα ζωής σημαίνουν πως οι λευκοί καρχαρίες φθάνουν πιο αργά στη σεξουαλική ωριμότητά τους, από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι θαλάσσιοι βιολόγοι.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα γνώση θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία του συγκεκριμένου είδους, που ενώ «τρομοκρατεί» άλλα είδη, στην πραγματικότητα απειλείται και το ίδιο από το κυνήγι των αλιέων και από άλλες φυσικές περιβαλλοντικές πιέσεις.
Όπως είπε η Λι Λινγκ Χαμαντί, «όλοι νομίζουν πως ξέρουν καλά αυτά τα πλάσματα, που ο κόσμος είτε τα αγαπά, είτε τα μισεί. Όμως, από επιστημονική άποψη, μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι τρώνε, πού πάνε και πόσο ζουν».