Ένας τύπος πετρώματος που συνήθως περιέχει διαμάντια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ανταρκτική.
Αυστραλιανοί επιστήμονες εκφράζουν βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολύτιμοι λίθοι, θαμμένοι στην παγωμένη ήπειρο, όμως δεν έχουν ανακτηθεί καθώς απαγορεύονται οι εξορύξεις.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε κοιτάσματα κιμπερλίτη γύρω από το όρος Meredith, στα βουνά του πρίγκιπα Καρόλου στην ανατολική Ανταρκτική.
«Θα μας προκαλούσε έκπληξη αν δεν υπήρχαν διαμάντια σε αυτούς τους κιμπερλίτες» είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Greg Yaxley, από το πανεπιστήμιο Australian National University της Καμπέρας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.
Ο κιμπερλίτης είναι ένα σπάνιο πέτρωμα, στο οποίο εντοπίζονται συχνά διαμάντια. Έχει πάρει το όνομά του από την αφρικανική πόλη Kimberley, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε γνωστή για το «κυνήγι των διαμαντιών».
Ωστόσο, δεν εκφράζει όλη η επιστημονική κοινότητα το θαυμασμό της γι’ αυτήν την ανακάλυψη, με τον γεωφυσικό Dr Robert Larter από το British Antarctic Survey να δηλώνει: «Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν αναφέρει ανακάλυψη εμπορικώς βιώσιμων αποθεμάτων, ούτε καν πραγματικών διαμαντιών. Κάνει λόγο για την ανακάλυψη πετρωμάτων, τα οποία συχνά “φιλοξενούν” διαμάντια».
Το έδαφος της Ανταρκτικής προστατεύεται από διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες αποτελεί επιστημονική προστατευόμενη περιοχή, ελεύθερη μόνο για επιστημονική έρευνα.