Παρά την απόκοσμη ομορφιά τους αυτές οι παράξενες φούσκες παγιδευμένες μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του πάγου είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα εύφλεκτες φούσκες μεθανίου που θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες επιπτώσεις.

Οι φούσκες σχηματίζονται όταν τα φυτά, στο βυθό της λίμνης, απελευθερώνουν μεθάνιο που παγώνει καθώς πλησιάζει την κρύα επιφάνεια του νερού.
 
Το φαινόμενο αποτύπωσε στο φακό του ο Καναδός φωτογράφος Darwin Wiggett στη λίμνη Abraham στην Αλμπέρτα.

Η τεχνητή λίμνη, σημειώνει η Daily Mail, σχηματίστηκε το 1972 με την κατασκευή του φράγματος Bighorn και πήρε το όνομά της από τον Silas Abraham, κάτοικο της κοιλάδας του ποταμού Saskatchewan το 19ο αιώνα.

Ο 52χρονος φωτογράφος διακινδύνευσε τη ζωή του πατώντας στον ασταθή, σε κάποια σημεία, πάγο, με σκοπό να βγάλει τις καλύτερες φωτογραφίες.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μπορείς να κινήσεις τα δάχτυλά σου, να μείνεις ζεστός, να είσαι σίγουρος πως δεν θα χαθείς εσύ ή ο εξοπλισμός σου και να κινείσαι με ασφάλεια στον πάγο», λέει ο Wiggett.
«Είναι πολύ επικίνδυνο επειδή η λίμνη είναι τεχνητή και η στάθμη του νερού μεταβάλλεται το χειμώνα. Πρέπει να μπορείς να ‘διαβάσεις’ τον πάγο σωστά για να είσαι ασφαλής», εξηγεί.

Το μεθάνιο είναι ένα θανατηφόρο αέριο και μερικές λίμνες έχουν σημεία όπου οι φουσκάλες του μεθανίου είναι τόσο ισχυρές που δεν σχηματίζεται ποτέ πάγος ενώ μένουν στην επιφάνεια τρύπες τόσο μεγάλες που φαίνονται από… αεροπλάνο!

Με είκοσι χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, ο 52χρονος μπορεί να μένει ολόκληρες μέρες σε συνθήκες παγετού αναζητώντας τη σωστή λήψη.


Δείτε τις φωτογραφίες…