Από άποψη ηθικής είναι μάλλον άτοπο οι- κρεατοφάγοι- πολίτες της Δύσης να σοκάρονται από τις εικόνες με τα στοιβαγμένα σε κλουβιά σκυλιά που προορίζονται για… τροφή στο Βιετνάμ. Είναι περιττό να αρχίσει κανείς να λέει για την υψηλή (και συναισθηματική) νοημοσύνη των σκύλων, την άδολη αγάπη τους και την αφοσίωσή τους, την εξαιρετική αντίληψή τους, τη συντροφικότητά τους και η συνέχεια μπορεί να είναι μακρά. Όποιος έχει μοιραστεί τη ζωή του με σκύλο, ξέρει.
Από την άλλη, όσο αποτρόπαια είναι η εικόνα τέτοιων ζώων να προορίζονται για σφαγή, τόσο άγρια είναι και η εικόνα άλλων ζώων να προορίζονται για σφαγή, κι ας σταματά γι’ αυτά η ευαισθησία μας μόλις φτάνουν στο τραπέζι μας.
Αντίστοιχη κουβέντα μπορεί να γίνει για την πασχαλινή «σφαγή των αμνών» αλλά και τις βασανιστικές, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες διαβίωσης πολλών ειδών που προορίζονται για το πιάτο μας.
Είναι ωστόσο πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση του Βιετνάμ, που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τα σκυλιά.
Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters περιγράφει την ύπαρξη κρεματορίου, για να αποτεφρώνονται οι σκύλοι που φεύγουν από τη ζωή, το οποίο λειτουργεί σε «pet resort» που διαθέτει ακόμα σπα, κλινική και όλα τα κονφόρ με ανθρώπινα δεδομένα.
Το «θέρετρο κατοικιδίων» αποτελεί, σύμφωνα με το πρακτορείο, ένδειξη πως οι καιρού αλλάζουν και στο Βιετνάμ και η αγάπη για τους σκύλους «ξεπερνά τις σούπες και τα μπάρμπεκιου».
Με δάκρυα στα μάτια ο Nguyen Thanh Huyen αποχαιρετά στο κρεματόριο τον 13χρονο τετράποδο φίλο του Capi.
«Ήταν μέλος της οικογένειας», λέει. Ο Huyen, όπως και πολλοί Βιετναμέζοι, σημειώνει το Reuters, αγοράζουν ακριβές ράτσες σκύλων για κατοικίδια και τραβούν μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα σκυλιά που έχουν σπίτι τους και στα σκυλιά που τρώνε στα εστιατόρια. Ο ίδιος άνθρωπος, δηλαδή, έχει ένα σκύλο για κατοικίδιο και τρώει σκύλο όταν βγαίνει έξω.
Οι ακριβές ράτσες είναι δημοφιλείς μεταξύ των πλουσίων του Βιετνάμ ως ένδειξη στάτους ή ως φύλακες σε επαύλεις.
Ο πωλητής σκύλων Nguyen Duy Hiep εξηγεί πως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορούν να πωληθούν πολύ ακριβά. Ο ίδιος έχει τρία τέτοια σκυλιά και δεν θα σκεφτόταν ποτέ να τα φάει. «Άλλο πράγμα να τρως σκυλιά κι άλλο να τα εκτρέφεις», λέει.
Ο ιδιοκτήτης του «pet resort» Nguyen Bao Sinh (φωτογραφία) παρέχει υπηρεσίες αντίστοιχες αυτών που παρέχονται σε ανθρώπους και τονίζει πως η κατανάλωση κρέατος σκύλου ήταν κατανοητή τις ημέρες της φτώχειας και της έλλειψης τροφίμων αλλά όχι πια.
«Οι Βιετναμέζοι έχουν αρκετό φαγητό και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, οπότε η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος θα πρέπει να θεωρείται αγριότητα», λέει.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι μαζί του.
Πωλητής σκύλων- για φαγητό- στα προάστια του Ανόι δήλωσε στο Reuters πως στο χωριό του καταφτάνει κάθε τρεις ημέρες φορτηγό με δύο τόνους ζωντανά σκυλιά που σφαγιάζονται και γίνονται τροφή.
Είναι δύσκολο να ανατραπούν οι παλιές συνήθειες, σημειώνει το πρακτορείο. H κατανάλωση σκύλου είναι ακόμα πολύ δημοφιλής στο Βιετνάμ όπου το κρέας μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και καταναλώνεται επειδή πιστεύεται πως φέρνει… καλή τύχη!
«Θέλω να έχω την τύχη με το μέρος μου», δηλώνει ένας μαθητής σε εστιατόριο που σερβίρει κρέας σκύλου στο Ανόι. «Σύντομα δίνω εξετάσεις για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο», προσθέτει.