Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα με το όνομα Ugly Animal Preservation Society (UAPS) είναι σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Simon Watt, «αφιερωμένη στην προβολή κάποιων λιγότερο όμορφων και χαριτωμένων “παιδιών” της μητέρας φύσης».
Ο Watt, που είναι εξελικτικός βιολόγος, και η «ομάδα» του δεν έδειχναν χαριτωμένα στις πρόσφατες εκδηλώσεις της UAPS που έγιναν στο πλαίσιο του Edinburgh Science Fest και της Bristol’s Big Green Week.
Η προσοχή δόθηκε σε ορισμένα ζώα που δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα, όπως ένα ψάρι, το λεγόμενο blobfish, ένα είδος ζώου στη νοτιοανατολική Αυστραλία, το οποίο έχει μόνιμα μια μίζερη έκφραση, που όμως φαίνεται να ταιριάζει στη μοίρα του, καθώς πιάνεται συνέχεια σε δίκτυα ψαράδων που αλιεύουν σε μεγάλα βάθη.
Η UAPS αναφέρει συχνά και τον πίθηκο proboscis. Η λέξη proboscis είναι η επιστημονική ορολογία για τη μύτη ορισμένων θηλαστικών. Οι Russell Mittermeier, Anthony Rylands και Don Wilson, εκδότες του Handbook of the Mammals of the World εξηγούν ότι αυτή η μύτη εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες και υπερισχύει της ομορφιάς, καθώς «μια τέτοια μύτη χρησιμοποιείται ως σημείο αντίλαλου για τις έντονες κραυγές του ζώου».
Ο Watt περιγράφει ένα ακόμα ζώο, που είναι ένα είδος γυμνού ποντικού, λέγοντας ότι είναι πολύ άσχημος. Ωστόσο, η αντίδραση του συγκεκριμένου ζώου στον καρκίνο έχει προωθήσει την επιστήμη και μπορεί μια μέρα να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Ο Duncan Jackson, ερευνητής στο τμήμα Animal and Plant Sciences του πανεπιστημίου του Sheffield ανέφερε και άλλο ένα όφελος από την ύπαρξη αυτού του είδους τρωκτικού. Είναι ένα από τα πιο καθαρά ζώα, καθώς δημιουργεί ειδικό μέρος ως αποχωρητήριο για να κρατάει απομονωμένες τις ακαθαρσίες του από τις περιοχές που κοιμάται και τρώει.
Ένα ακόμα ζώο, ο βάτραχος Surinam είναι ένα φρικτά άσχημο και αηδιαστικό πλάσμα στην όψη, καθώς τα αυγά του είναι ενσωματωμένα στο δέρμα του θηλυκού βατράχου, που μοιάζει ουσιαστικά με κερήθρα. Οι προνύμφες αργότερα αναπτύσσονται μέχρι να φτάσουν το στάδιο του γυρίνου μέσα στο ίδιο το σώμα της μητέρας.
Όπως αναφέρει ο Watt, «χρειαζόμαστε μια μασκότ στην προσπάθεια που κάνουμε, μια μασκότ που θα ανταγωνίζεται τα χαριτωμένα και γλυκά εμβλήματα πολλών οργανώσεων φιλανθρωπικής δράσης». Στο τέλος κάθε εκδήλωσης της UAPS, το κοινό ψηφίζει μια μασκότ. Ένα από τα διαγωνιζόμενα ζώα είναι και η κινεζική τεράστια σαλαμάνδρα, με ένα κεφάλι που μοιάζει με κομμάτι μπετόν και μια έκφραση που δείχνει πολλά νεύρα.
Ο Watt κάποιες φορές οργανώνει καμπάνιες εκ μέρους της UAPS κρατώντας μια πινακίδα που γράφει: «Σώστε το σαλιγκάρι». Φυσικά, αυτό το ζώο, που μοιάζει με γυμνοσάλιαγκα, είναι πολύ άσχημο και αηδιαστικό, όμως η βλεννώδης υφή του και το είδος του σώματός του είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι η λειτουργικότητα είναι πιο σημαντική στη φύση από την ομορφιά.
Η βλεννώδης υφής του το κάνει δύσκολη λεία για τα αρπακτικά και η δυσάρεστη γεύση που έχει είναι ένα επιπλέον στοιχείο που αποτρέπει τους επίδοξους θηρευτές του.
Είναι φρικτή η εικόνα ενός σκαθαριού που ζει στην κοπριά να σπρώχνει κόπρανα και ο συνδυασμός με τη σκηνή, όπου δυο τσιμπούρια εμφανίζονται στο πάνω μέρος ενός τέτοιου σκαθαριού, κάνει την εικόνα το λιγότερο αηδιαστική.
Ο βραδύπους με τα τρία δάχτυλα είναι ένα θηλαστικό που ζει στα δέντρα και είναι ένα ακόμα ζώο που μνημονεύεται από την UAPS.
Αυτό το πλάσμα της φύσης φαίνεται να είναι περήφανο για την εμφάνισή του, καθώς παίρνει και πόζα για το φωτογράφο. Είναι διάσημο για την βραδυπορία του, καθώς το ζώο αυτό έχει μέγιστη ταχύτητα τα 240 μέτρα την ώρα…
Ο Watt και η ομάδα του έχει βαφτίσει τον παρακάτω ξεχωριστό θαλάσσιο κάτοικο ως «gob-faced squid», δηλαδή στοματοειδές καλαμάρι, καθώς αυτό το είδος είναι σπάνιο και μάλιστα είναι ο μόνος γνωστός αντιπρόσωπος του είδους του στον κόσμο.
Στην τελευταία φωτογραφία δείτε προσεκτικά τις ψείρες που φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί στις βλεφαρίδες αυτού του ανθρώπου. Η ασθένεια Pediculosis ciliaris δεν είναι μια σπάνια διαταραχή, αλλά εμφανίζεται σε αρκετούς εφήβους, σύμφωνα με το National Institutes of Health.
Συχνά, η απεικόνιση τέτοιων φωτογραφιών από είδη όπως αυτά που είδαμε είναι πρόκληση για την UAPS, αλλά η προστασία των ειδών προς εξαφάνιση που δεν είναι τόσο χαριτωμένα παραμένει ο στόχος της προσπάθειας αυτής. Η UAPS υποστηρίζει και τις παρακάτω προσπάθειες: World Land Trust, PINKSIE the Whale, και IUCN Red List of Threatened Species.