Περισσότερο έξυπνοι απ’ όσο θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες και με μεγαλύτερη έφεση στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, ήταν οι Νεάντερνταλ.
Η επταετής έρευνα, υπό τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζούλιεν Ριλ-Σαλβατόρε του πανεπιστημίου του Κολοράντο-Ντένβερ, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Method and Theory», εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή στο παρελθόν υπήρξε εν μέρει υπεύθυνη για τον εξαναγκασμό των Νεάντερνταλ να καινοτομήσουν προκειμένου να επιβιώσουν.
«Ήταν πολύ πιο εφευρετικοί απ’ ό,τι τους θεωρούσαμε ως τώρα. Βασικά, αποκαθιστώ τους Νεάντερνταλ», δήλωσε ο Σαλβατόρε.
Οι Νεάντερνταλ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1856 στην κοιλάδα Νεάντερ της Γερμανίας και γι’ αυτό ονομάστηκαν έτσι. Πιστεύεται ότι ζούσαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Οι γενετικές αναλύσεις απολιθωμάτων έχουν δείξει ότι είχαν κοινό με τους ανθρώπους το 99,5 έως 99,9% του DNA τους, γεγονός που τους καθιστά τους πιο στενούς συγγενείς μας. Είχαν κοντά και μυώδη σώματα, μεγάλους εγκεφάλους και προτεταμένα χαρακτηριστικά προσώπου.
Οι Νεάντερνταλ αποχωρίστηκαν από την εξελικτική γραμμή των ανθρώπων περίπου πριν από 500.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν από τη Γη περίπου πριν από 30.000 χρόνια, για λόγους που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης των Νεάντερνταλ, του επιπέδου του πολιτισμού τους και κατά πόσο εξελίσσονταν μόνοι τους ή μέσω επαφών και επιρροών από τους homo sapiens.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν ευρήματα από εγκαταστάσεις Νεάντερνταλ στην Ιταλία, που χρονολογούνται πριν από 42.000 χρόνια και οι οποίες ήσαν απομονωμένες από την επικοινωνία και τις ανταλλαγές με homo sapiens. Η ομάδα του Σαλοβατόρε ανακάλυψε αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως μύτες από βέλη, ώχρα, εργαλεία από οστά, κοσμήματα και πιθανές ενδείξεις ψαρέματος.