Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς 24 φαλαινών που επέζησαν όταν το κοπάδι τους που βγήκε στα ρηχά  σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Ειδικά συνεργεία φορτώνουν τα θηλαστικά σε μεγάλα φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων και να επανατοποθετηθούν στη θάλασσα σε πιο ήρεμα νερά.

Οι 24 φάλαινες είναι οι μόνες που επέζησαν από ένα μεγάλο κοπάδι που εγκλωβίστηκε στα ρηχά, στην απομακρυσμένη παραλία Σπίριτς, στο βορειότερο άκρο της Βόρειας Νήσου. Οι ισχυροί άνεμοι και η θαλασσοταραχή εμπόδιζαν την επιστροφή τους στην ανοικτή θάλασσα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εθνικού μουσείου Τε Πάπα της Νέας Ζηλανδίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς φαλαινών. «Από όσα γνωρίζω δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Είναι μεγάλο τόλμημα και σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι για τις φάλαινες, αλλά είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν», δήλωσε.

Στην επιχείρηση διάσωσης των φαλαινών συμμετέχουν 200 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και εθελοντές.

Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Σου Κάμπελ δήλωσε ότι εκτιμάται πως περίπου 30 έως 40 φάλαινες από το κοπάδι που εγκλωβίστηκε στα ρηχά έχουν ήδη πεθάνει.

Δείτε το video