Περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλεί η κακή χρήση χημικών σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Τα περισσότερα χημικά, από πλαστικά μέχρι εντομοκτόνα, παράγονται και χρησιμοποιούνται πλέον στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα πρότυπα ασφαλείας δεν είναι τόσο αυστηρά.
Παράλληλα, η απόρριψη και ανακύκλωση δεν γίνονται με ασφαλείς μεθόδους, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους από τις χημικές ουσίες.
Η δηλητηρίαση από βιομηχανικά και αγροτικά χημικά συγκαταλέγεται στις πέντε κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και ενοχοποιείται για πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
«Η χρήση χημικών δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Achim Steiner, επικεφαλής του UNEP.
Στην έκθεσή του σχετικά με το θέμα το UNEP επισημαίνει ότι τα χημικά βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα προϊόντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση 140.000 χημικών τα οποία βρίσκονται σε πάρα πολλά προϊόντα παγκοσμίως, από πλαστικά μέχρι παρασιτοκτόνα.
Το 2002 οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μέχρι το 2020 να παράγουν και να χρησιμοποιούν χημικά «με τρόπους που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία». Η υπόσχεση αυτή ανανεώθηκε στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο.
Πηγή: econews.gr