Προτάσεις για έργα που θα αναβαθμίσουν το αστικό Περιβάλλον, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 45 εκατ. ευρώ, έχει καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο».
Οι προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορούν έργα και μελέτες για παρεμβάσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2012, όπως η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Οθωμανικού μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου της Αναγεννήσεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου Τούμπας, και ανάπλαση της πλατείας Καούδη.
Εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχε καταθέσει και προτάσεις για τη χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» μελετών παλαιότερων ετών, οι οποίες χρειάζονται συμπλήρωση, επέκταση και επικαιροποίηση, όπως η μελέτη για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Ντεπώ, το Επιχειρηματικό Κέντρο Λαχανοκήπων, η Ανάπλαση ρεμάτων Υφανέτ, Δόξας, Ορτανσίας, Πολυγνώτου και η ολοκλήρωση της μελέτης για την Ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου.
Τέλος, οι προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» αφορούν διαγωνισμούς, μελέτες και έργα που αναμένεται να εκτελεστούν έως το 2015, όπως ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως τη Λεωφόρο Νίκης, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και η παρέμβαση για την ανάδειξη του Μνημείου Εβραϊκού Ελληνισμού στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Επταπύργιο, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Δώδεκα Αποστόλων.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμβάλλει στο «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ με περισσότερα από 72 εκ. Ευρώ, μέσα από τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων τακτοποίησης Ημιυπαίθριων Χώρων και Αυθαιρέτων. Δεδομένου ότι τα ποσά που εισρέουν στο «Πράσινο Ταμείο» υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση των βιώσιμων και φιλικών στο περιβάλλον πόλεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί το ‘μερίδιο’ που δικαιούται», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.