«Αυτή η μέρα ανήκει στους ψαράδες» τονίζει η WWF Ελλάδας σε ανακοίνωσή της σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, που γιορτάζεται σήμερα. Την ίδια ώρα, στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα και για την υπεραλίευση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μεσόγειο.
«Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας σήμερα και οι ψαράδες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν! Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε το 1998 από αλιευτικές κοινότητες και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο, σε όλους όσους περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους παρέα με τα κύματα, σε εκείνους που δίνουν καθημερινό αγώνα στη θάλασσα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και σε όλους αυτούς που μόνο από μερικά μικρά σημάδια της φύσης, όπως το χρώμα του ουρανού ή η φορά του αέρα, διαισθάνονται τι ψαριά θα κάνουν», σημειώνει η WWF Ελλάδας και συνεχίζει:
«Η αλιεία δεν είναι μόνο επάγγελμα. Είναι κουλτούρα, είναι παράδοση, είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής. Στην Ελλάδα, χώρα ευλογημένη που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 24.000 ψαράδες, με την αλιεία να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε απομακρυσμένες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Την ίδια ώρα, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτώνται άμεσα από την αλιεία για να εξασφαλίσουν εισόδημα για την οικογένειά τους και να επιβιώσουν.
Όμως, το 93% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα, δηλαδή ψαρεύονται με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ αυτόν αναπαράγονται και απ’ όσο μπορούν οι θάλασσες να μας δώσουν, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των ανθρώπων για ψαρικά. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κίνδυνος οι θάλασσές μας θα αδειάσουν στο άμεσο μέλλον από ζωή γίνεται όλο και πιο ορατός.
Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως καταναλωτές;
Η λύση είναι στο χέρι μας! Με το WWF Fish Guide αλλάζουμε συνήθειες και βοηθάμε τη θάλασσα να μείνει ζωντανή για πάντα!
Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της αλιείας για την οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικολογική ισορροπία σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, αλλά και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι ως καταναλωτές έχουμε τη δύναμη με τις επιλογές μας να προστατεύσουμε τη θάλασσα και τα ψάρια, στηρίζοντας τους ψαράδες και διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί το επάγγελμά τους, και μαζί με αυτό, αιώνες παράδοσης λόγω της υπεραλίευσης.
Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας; Το WWF δημιούργησε έναν ψηφιακό Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών, το WWF Fish Guide app. Μια εύχρηστη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα), που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, ότι θα κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.
Το WWF Fish Guide διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS ενώ λειτουργεί και χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι βάσει ενός πρακτικού ημερολογίου ενημερώνει τον χρήστη για τα ψαρικά που μπορεί να καταναλώσει ανά μήνα, για τα απειλούμενα και απαγορευμένα ψαρικά που πρέπει να αποφεύγει, ενώ περιλαμβάνει χρήσιμες ψαροσυμβουλές και θαλασσινές βιώσιμες συνταγές από διάσημους σεφ απ’ όλο τον κόσμο.
Δουλεύουμε μαζί για τη βιώσιμη αλιεία και ζωντανές θάλασσες!
Πέραν όμως, του Fish Guide, στο WWF Ελλάς κεντρικός μας στόχος είναι να προάγουμε συνολικές λύσεις και να υλοποιούμε δράσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απειλούν τη υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους καταναλωτές, κινητοποιούμε φορείς και επιχειρήσεις, συνεργαζόμαστε με αλιείς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, και υλοποιούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε περιοχές προτεραιότητας, με στόχο την προστασία του φυσικούς τους πλούτου. Ενδεικτικά:
Στη Γυάρο που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Μεσογειακής φώκιας, υλοποιούμε με το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE», με στόχο να δημιουργήσουμε μέσω μιας έντονα συμμετοχικής διαδικασίας, μια πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όπου η φύση και ο άνθρωπος θα συνυπάρξουν αρμονικά, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των ψαράδων.
Την ίδια ώρα στην Καβάλα, σε συνεργασία με τους ντόπιους αλιείς της εταιρίας εμπορίας ψαριών «Μανιός», το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και την ΑΒ Βασιλόπουλος, υλοποιούμε το πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας του τοπικού στόλου γρι-γρι που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα. Η πολυμερής αυτή συνεργασία φέρνει για πρώτη φορά κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αλιεία γρι-γρι στην Καβάλα θα γίνεται με σεβασμό στους πληθυσμούς των ψαριών και στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον. Για τους ψαράδες της περιοχής, αυτό σημαίνει εξασφάλιση για το μέλλον του επαγγέλματός τους.
Τέλος, στη Ζάκυνθο, η δράση του WWF Ελλάς είναι πολυεπίπεδη. Εργαζόμαστε εκεί από το 1994, ώστε τα Σεκάνια, η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, να παραμείνει ως «η μόνη παραλία που να ανήκει αποκλειστικά στις χελώνες», υλοποιώντας, μεταξύ άλλων, αντιδιαβρωτικά έργα, καθαρισμό της παραλίας, δράσεις φύλαξης και πυροπροστασίας και δράσεις παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην περιοχή, ενδυναμώνοντας παράλληλα, τις συνέργειες με την τοπική κοινωνία.
Στο WWF Ελλάς αγωνιζόμαστε για ζωντανές θάλασσες και προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές ώστε το σύνολο της κοινωνίας (κάτοικοι, αλιείς, τοπικοί φορείς) να συμβάλλουν ενωμένα και συντονισμένα στη διαφύλαξη του εθνικού μας πλούτου, απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα οφέλη που μας προσφέρει το περιβάλλον».