Τριάντα ασιατικές σφήκες, ακολουθώντας το άρωμα που αναδίδει ο ανιχνευτής της ομάδας, εισβάλουν σε μια κυψέλη μελισσών και επιδίδονται τάχιστα στο αποτρόπαιο έργο τους: τον αποκεφαλισμό των θυμάτων τους! Πιάνουν τις ταλαίπωρες μέλισσες και τους κόβουν πανεύκολα τα κεφάλια με τις τεράστιες σιαγόνες τους, μετατρέποντας την κυψέλη σε πεδίο άνισης μάχης. Οι μικροσκοπικές μέλισσες προσπαθούν να κεντρίσουν τις σφήκες, αν και δεν μπορούν να διαπεράσουν τη θωράκιση των πελώριων εχθρών τους. Δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή. Μία μάλιστα ασιατική σφήκα μπορεί να εξοντώσει αποκεφαλίζοντας 20 θύματα το λεπτό. Με τέτοιους ρυθμούς, ένα μικρό απόσπασμα ασιατικών δολοφόνων μπορεί να εξαφανίσει μια ολόκληρη αποικία 30.000 μελισσών σε μερικές ώρες. Πρόκειται για ένα πάρτι αποκεφαλισμού που κάνει τη Γαλλική Επανάσταση να μοιάζει με μουσικοχορευτικό διαγωνισμό, καμιά αμφιβολία! Το άκαρδο αυτό πλάσμα μπορεί τσιμπήσει έναν άνθρωπο επανειλημμένα και να τον στείλει στο νοσοκομείο. Όχι, δεν είναι εφιάλτης, είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για κορυφαίο θηρευτή, μια μοντέρνα φτερωτή εκδοχή του Τυραννόσαυρου Ρεξ δηλαδή, ικανή να εξοντώσει κάθε έντομο του πλανήτη και να αφοπλίσει κάθε θηλαστικό που θα βρεθεί στο διάβα της. Όσο για το δηλητήριό της, διαλύει τα κύτταρα της σάρκας, την ίδια ώρα οι νευροτοξίνες που περιέχει προσβάλλουν τα νεύρα, καταλήγοντας σε ανείπωτους πόνους που τα θύματα περιγράφουν σαν να σου καρφώνουν καυτά καρφιά στον οργανισμό σου. Αυτή είναι η ασιατική γιγάντια σφήκα, που απαντάται συνήθως στην ιαπωνική ύπαιθρο, σμήνη τους ωστόσο έχουν βρεθεί σε όλη τη Νότια Ασία και κάποιες φορές και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη…
Κι ενώ καταγράφονται συνεχώς περιστατικά με ανθρώπινους θανάτους, όπως έχει μεταδώσει το BBC, οι συγκεκριμένες σφήκες στοχεύουν κατά βάση τις μέλισσες, τις οποίες κατακρεουργούν συστηματικά και μάλιστα με ιδιαιτέρως ειδεχθείς τρόπους.
Ο κινούμενος εφιάλτης της Ασίας
Είναι εξαιτίας του πελώριου μεγέθους της που η ασιατική σφήκα διαθέτει τόσο δηλητήριο. Αν πέσεις μάλιστα πάνω σε σμήνος και θεωρηθείς απειλή, το δηλητήριο που θα συσσωρευτεί στο ανθρώπινο σώμα από τα τόσα τσιμπήματα (30-40 φτάνουν) θα κάνει τα νεφρά να δυσλειτουργήσουν και την καρδιά να εμφανίζει αδύναμους παλμούς. Αυτό είναι που την κάνει απειλή για την ανθρώπινη ζωή, οι διαστάσεις της. Επειδή οι φωλιές της είναι τόσο μεγάλες, φτάνοντας να ζυγίζουν ακόμα και 10 κιλά, τα κλαδιά που τις υποβαστάζουν σπάνε συχνά και η φωλιά καταλήγει στο έδαφος. Εκεί δηλαδή που ο άνθρωπος μπορεί να βρεθεί εν αγνοία του επικινδύνως κοντά… Είναι όμως οι μέλισσες αυτές που δεν έχουν καμία τύχη με την ασιατική σφήκα, μιας και το κεντρί τους σπανίως διαπερνά τη σωματική θωράκιση της σφήκας. Η vespa mandarina, όπως τη λένε επιστημονικά, μπορεί να σου καταστρέψει πράγματι τη μέρα, για τη μέλισσα όμως καταστρέφει την ίδια τη ζωή της. Γι’ αυτό και τα θύματα της ασιατικής σφήκας έχουν αναπτύξει έναν αρκετά αντισυμβατικό τρόπο να παλεύουν μαζί της: τις φονικές αγκαλιές. Όταν μια σφήκα-ανιχνευτής εισβάλει στην κυψέλη για να αφήσει τις φερομόνες της, ώστε να την εντοπίσουν κατόπιν οι σύντροφοί της, οι μέλισσες δεν επιτίθενται αμέσως. Την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της, μιας και πρόκειται για παγίδα! Οι εργάτριες θα σχηματίσουν μετά μια ζωντανή μπάλα γύρω από τη σφήκα. Κινούμενες με φρενιασμένους ρυθμούς, οι μέλισσες ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους ώστε να «ψήσουν» τη σφήκα μέχρι θανάτου! Την ίδια ώρα, το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στη ζωντανή μπάλα, αν και είναι άλλη η στρατηγική των μελισσών για να εξοντώσουν τον πάνοπλο εχθρό τους: η εκμετάλλευση της ιδιαίτερης ανατομίας του. Βλέπετε η ασιατική σφήκα δεν έχει καρδιά. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά βέβαια! Τον ρόλο της αντλίας του αίματος παίζει το σώμα της, το οποίο συσπάται και μεταφέρει το αίμα παντού. Ο σκοπός των μελισσών λοιπόν που σχηματίζουν τη θανάσιμη μπάλα γύρω από το σώμα της είναι να συσσωρευτούν ολοένα και πιο πολλές εκεί μέσα και να ακινητοποιήσουν το σώμα της σφήκας, σφίγγοντάς το σαν βόας και εμποδίζοντάς τη έτσι να κινηθεί. Και χωρίς κίνηση και σωματικές συσπάσεις, το ασιατικό έντομο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα εντός της. Κάτι που αυξάνει περαιτέρω τη σωματική της θερμοκρασία. Η σφήκα-ανιχνευτής θα πεθάνει τελικά από την τριπλή αυτή στρατηγική, παίρνοντας μαζί της στον τάφο και τις συντεταγμένες της κυψέλης. Μαζί της θα πάρει βέβαια μερικές μέλισσες και άλλες τόσες θα πεθάνουν από ασφυξία σχηματοποιώντας την μπάλα, η κυψέλη μια φορά θα σωθεί.
Το φονικό τους σαφάρι και ο ιδιαιτέρως απεχθής τρόπος με τον οποίο σκοτώνουν τις μέλισσες (ο αποκεφαλισμός!) έχει κάνει τις ασιατικές σφήκες ένα από τα πλέον τρομακτικά πλάσματα αυτής της γωνιάς του πλανήτη. Παρά τις κάκιστες βέβαια δημόσιες σχέσεις τους με τους ανθρώπους και την τρομοκρατία στις μέλισσες, οι ασιατικές σφήκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο τοπικό οικοσύστημα. Κι αυτό γιατί επιτίθενται σε κάμπιες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών. Στην Ιαπωνία, παραμένουν ο Νο 1 παράγοντας για τον έλεγχο των παρασίτων που μαστίζουν τις ανθρώπινες σπορές. Κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις…