Τους πήρε λίγο καιρό, αλλά τελικά οι επιστήμονες είναι σε θέση να προβλέπουν τις αλλαγές του καιρού πάνω στον ήλιο μας καλύτερα και αποτελεσματικότερα, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο καταμετρώντας τα διάφορα δεδομένα είναι σε θέση να προσομοιώνει τις συνθήκες που επικρατούν στον ήλιο.
Αν και ίσως να φαίνεται υπερβολικό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουμε τι καιρός επικρατεί στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, μιας και ζούμε σε μία απόλυτη ψηφιακή εποχή. Ως γνωστόν οι ψηφιακές συσκευές και συστήματα δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι με τις ηλιακές καταιγίδες.
Τα διάφορα ηλιακά ξεσπάσματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αποστολή ακτινοβολίας και πλάσματος από το άστρο, επηρεάζουν κατά πολύ το μαγνητικό πεδίο της Γης, που αν και δεν προκαλεί μόνιμες αλλοιώσεις είναι αρκετές για να σταματήσουν το οτιδήποτε ηλεκτρονικό πάνω στον πλανήτη.
Με το μέχρι τώρα σύστημα ήμασταν σε θέση να παρουσιάζουμε προγνώσεις σε ένα εύρος συν/πλην 15 ωρών, δηλαδή θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την μέρα που θα κατέφθανε στη Γη μια ηλιακή καταιγίδα, αλλά μέχρι εκεί.
Με το νέο σύστημα όμως, προσομοίωσης,η ηλιακή δραστηριότητα παρακολουθείτε σε δύο τμήματα, το ένα είναι αυτό των καιρικών συνθηκών και το άλλο που εξετάζει την πορεία των ηλιακών καταιγίδων μέχρι να φτάσουν στην ατμόσφαιρά μας. Το εύρος λάθους μειώθηκε κατά 9 ώρες και τώρα πλέον μπορούμε να υπολογίσουμε το πότε θα φθάσει, καθώς και το πόσο ισχυρή είναι δυνατόν να είναι 6 ώρες συν/πλην.
Πηγή: proho.gr