Τα χελωνάκια-βρέφη, τα οποία με φυσικό τρόπο προσελκύονται στη θάλασσα μετά τη γέννησή τους χάρη στην αντανάκλαση του φεγγαριού στο νερό, αποπροσανατολίζονται από τα τεχνητά φώτα που κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο στις ακτές και στη θάλασσα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η επιστημονική εφημερίδα Royal Society Open Science.
Για τη μελέτη τους, η Μισέλ Θαμς του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και η ομάδα της εξόπλισαν 40 πολύ νεαρής ηλικίας πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) με έναν μικροσκοπικό πομπό υπερήχων. Στη συνέχεια τις παρακολούθησαν χάρη σε ένα υποβρύχιο δίκτυο 36 δεκτών που είχαν τοποθετηθεί γύρω από την ακτή όπου οι χελώνες γεννήθηκαν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαδρομές που ακολούθησαν τα χελωνάκια-βρέφη διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του τεχνητού φωτός.
Σε συνθήκες φωτισμού περιβάλλοντος, οι διαδρομές που ακολούθησαν οι χελώνες ήταν παρόμοιες, με κυρίως βόρειο/βορειοδυτικό προσανατολισμό από το σημείο όπου αφέθηκαν ελεύθερες.
Με την παρουσία του τεχνητού φωτός, οι πορείες διέφεραν εντελώς, κατά 80% την πρώτη νύχτα του πειράματος και έως και 100% τη δεύτερη νύχτα.
«Αυτή είναι η πρώτη πειραματική απόδειξη ότι τα χελωνάκια στη φύση προσελκύονται από τα τεχνητά φώτα πριν και μετά την είσοδό τους στον ωκεανό», επισημαίνει η μελέτη.
Αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανό να τα εκθέτει σε έναν μεγαλύτερο αριθμό αρπακτικών, κυρίως ενθαρρύνοντάς τα να μείνουν περισσότερο χρονικό διάστημα στην παραλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χελωνάκια προσελκύονται σαφέστατα από το τεχνητό φως, αλλά δεν παραμένουν παγιδευμένα επ’ αόριστον από τον φωτισμό και μπορούν να ξαναρχίσουν το κολύμπι τους έπειτα από μια παύση.
Όμως, η φωτορύπανση είναι όλο και μεγαλύτερη και επεκτείνεται πλέον πολύ πιο μακριά από την παραλία, με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως εξέδρες άντλησης πετρελαίου.