Για τρίτη χρονιά διεξάγεται από τις 3 Σεπτεμβρίου το διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους altcineAction!, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός χώρος συνάντησης και συναγωνισμού νέων σκηνοθετών στα Βαλκάνια.
Η συνολική διάρκεια του φεστιβάλ είναι τέσσερις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων διεξάγεται η διαδικτυακή υποβολή ταινιών, η προβολή τους, η ψηφοφορία και η τελετή απονομής των βραβείων κοινού, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Για πρώτη φορά εφέτος το altcineAction! επιμηκύνει το χρόνο του και δέχεται 480 λεπτά online περιεχόμενο, αντί για τα 360 λεπτά των προηγούμενων χρόνων.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους τους σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παραπάνω από μια ταινία μεγάλου μήκους στο ενεργητικό τους, όπως επίσης και ότι οι ταινίες που υποβάλλουν έχουν αγγλικούς υπότιτλους και δεν υπερβαίνουν τα 15 λεπτά.
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, με στόχο να ενισχύσει και να αναδείξει το κινηματογραφικό ταλέντο στα Βαλκάνια.
Τα τρία μεγάλα βραβεία του altcineAction! κρίνονται από το κοινό μέσω ψηφοφορίας που διεξάγεται στον ιστότοπο του φεστιβάλ, κατά τη διάρκειά του. Όσο για τους θεατές/κριτές, αυτοί έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία που συνοδεύουν τις ταινίες και να γράψουν σχόλια ή κριτική, με σκοπό να διεκδικήσουν το ειδικό βραβείο του Καλύτερου Κριτή.
Χορηγοί των βραβείων είναι διάφορες εταιρείες, ενώ για πρώτη φορά στα βραβεία συμμετέχει φέτος και το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου με την κάλυψη μιας ολόκληρης παραγωγής για τους νικητές. Οι Έλληνες υποψήφιοι διαγωνίζονται επιπλέον για τα βραβεία σπουδών, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα προσφέρει στον πρώτο έλληνα νικητή του φεστιβάλ, την ευκαιρία να δηλώσει συμμετοχή στο Scriptwriting Grant και να συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
Στα δύο χρόνια διεξαγωγής του διαδικτυακού αυτού φεστιβάλ προβλήθηκαν περισσότερες από 100 ταινίες από 12 διαφορετικές χώρες και υπήρξαν 4.750 εγγεγραμμένοι χρήστες. Διεξάγεται με την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurimages.