Το καλοκαιράκι είναι άρρηκτα συνδυασμένο στη συνείδηση των περισσότερων με το μαγειρευτό της γιαγιάς ή της μαμάς, ιδανικά συνδυασμένο με φετούλα και ψωμάκι. Για να αναβιώσετε, λοιπόν, μνήμες από τα παλιά δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα παραδοσιακά μαγειρεία και ταβέρνες που ακολουθούν για ένα άκρως απολαυστικό και καλοκαιρινό σπιτικό γεύμα.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Αναψυκτήριο Γιώργου Ρίτσας

Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή (Σαρρή 22), μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (Νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Φιλίππου

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρεία στο κέντρο, ο Φιλίππου στεγάζεται σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19) και αποτελεί θρύλο για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Λειτουργεί από το 1923 και σερβίρει πιάτα που τιμούν την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Οι σπιτικές γεύσεις κατσαρόλας και οι σούπες -η σούπα γιουρβαρλάκια στις επιβεβλημένες επιλογές- κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός -μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος- όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.