Μετά από 9 χρόνια, το Peaky Blinders έφτασε στο τέλος του. Σχεδόν, μάλλον, στο τέλος του διότι το μεγαλειώδες finale αφήνει λίγο χώρο για την κινηματογραφική και ολοκληρωτική πλέον συνέχεια. Όπως και να έχει, τα πράγματα μπήκαν στο δρόμο τους, οι λογαριασμοί έκλεισαν, ο Tommy…ο Tommy έμαθε κάτι που δεν περίμενε και η οικογένεια των Shelbys πλέον ηρέμησε για τα καλά.

Πάμε να δούμε με spoilers του lordoftheseries.gr τι προηγήθηκε πριν από αυτά:

Ο αποχαιρετισμός

Όσο ο Michael αποφυλακίζεται και είναι πιο έτοιμος από ποτέ να σκοτώσει τον Tommy και να τον εκδικηθεί για τη μητέρα του, ο Tommy αποχαιρετάει τη Lizzie και τον γιο του. «Δεν ήσουν ποτέ εδώ», του λέει ο γιος του. Ίσως από τα πράγματα που μπορούν να πονέσουν περισσότερο τον Tom. Την ίδια ώρα, ο Charlie συστήνει τον Duke στο οπλοστάσιο των Blinders. Ο Duke είναι και επίσημα ένας τέτοιος.

Ο Arthur κάνει γνωστό στον Tommy πως ξέρει για την ασθένεια του. Μπορεί να επέστρεψε στη ζωή του η αγαπημένη του Linda, όμως η εξέλιξη αυτή τον λυγίζει όσο τίποτε. Βλέπουμε μία ηλεκτρισμένη σκηνή γεμάτη ένταση μεταξύ των δύο αδερφών, που συμφωνούν πως τίποτα δεν μπορεί να κερδίσει τον θάνατο.

Οικογενειακή συγκέντρωση

Όλοι οι Blinders, πλην της Ada, συγκεντρώνονται στην pub προκειμένου να ενημερωθούν για τι μέλλει γενέσθαι. Ο Tommy τους λέει το πλάνο του, να πάει δηλαδή στον Καναδά ώστε να πληρωθεί από τη συμφωνία που έχει κλείσει με τους Βοστονέζους, την ώρα που οι υπόλοιποι Blinders θα αναλάβουν να κατεδαφίσουν την έπαυλη του. Πριν αποχωρήσει, ο Tommy δίνει ένα αλά Blinder μάθημα στον ανεξήγητα αγχωμένο Finn.

Πολλά μίλια μακριά, Gina και Michael επανενώνονται και συζητούν τα αναπόφευκτα. Πως ο Tommy θα πεθάνει από το χέρι του Michael και πως ο Arthur-παρά την αρχική διαφωνία του Michael-θα πρέπει να πεθάνει και αυτός. Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ο Tom συναντιέται για ακόμη μία φορά με την ερωτευμένη μαζί του Dianna για να μιλήσουν για το νομοσχέδιο στέγασης του. Κάπου εκεί σκάει ο Mosley για να δώσει το προσκλητήριο του γάμου τους (με παρουσία του Χίτλερ) και να κάνει ξεκάθαρο πως πρέπει να τελειώσουν τα παιχνίδια μεταξύ της Dianna και του ίδιου του Tommy.

Το τέλος του Michael

Στη νήσο Μικελόν, ο Michael και οι Βοστονέζοι φτάνουν με σκοπό να αποτελειώσουν τον Tommy με τον μόνο δυνατό τρόπο: να τον ξεγελάσουν με μία βόμβα. Όσο τον περιμένουν να φτάσει με το αεροπλάνο, οι Blinders βρίσκονται στην έπαυλη του Tommy με σκοπό να την αδειάσουν με οτιδήποτε πολύτιμο. Όταν φτάσουν εκεί ο Finn και ο Billy τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο Billy θα κρατηθεί όμηρος, ο Finn θα δείξει πως έχει χάσει το δρόμο του επιχειρώντας να σκοτώσει τον Duke και στο τέλος, ο Billy θα πεθάνει και ο Finn θα φύγει μακριά με την υπόσχεση να πάρει εκδίκηση από τον Duke!

Ο Tommy συναντάει και πάλι τον Michael και χωρίς πολλά πολλά ετοιμάζονται για την πληρωμή. Ο Michael λέει πως ξεχνάει τα τσιγάρα του και αφήνει τον Tommy στο αυτοκίνητο με τη βόμβα που μετράει αντίστροφα. Ή μήπως όχι; Με τη βοήθεια του Johnny Dogs, ο Tommy μετέφερε την βόμβα στο αυτοκίνητο των Βοστονέζων! Ο Michael βγαίνει έξω από τη pub πιστεύοντας τον Tommy νεκρό και μένει άγαλμα. Έχοντας αποδεχτεί τον θάνατο του, λέει τον λόγο που ήθελε να εκδικηθεί τον ίδιο και πλέον αποτελεί παρελθόν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Λίγο μετά, ο Alfie θα επιστρέψει καταχαρούμενος για την επίτευξη της συμφωνίας του με τον Tommy και δείχνει πόσο υπεραπαραίτητη είναι η κωμική του παρουσία σε μία σειρά που έχει καταβληθεί από την θλίψη!

Η εκδίκηση για την Polly

Η υπεύθυνη του IRA, που γνωρίζουμε πως θα προδώσει τους Blinders με αντάλλαγμα όπλα από τους Αμερικάνους, φτάνει στο Garrison με σκοπό να σκοτώσει τον Arthur. Για να μην χυθεί αίμα στην pub, βγαίνουν έξω και εκεί ξεκινάει η μάχη. Ο Arthur έχει στο πλευρό του τον θείο του, Charlie, την ώρα που κρύβονται πίσω από κάτι κολώνες ώστε να κρυφτούν από τους Ιρλανδούς. Το πάνω χέρι θα το αποκτήσουν με τη βοήθεια χημικών αλλά και ειδικών μασκών, που τους επιτρέπουν να μην λιποθυμήσουν. Η εκδίκηση για την Polly ήρθε από το χέρι του Arthur.

Το τέλος

Το τελευταίο κεφάλαιο του Tommy, που πλέον έχει αποδεχτεί τον θάνατο του, έρχεται με την ανατίναξη της έπαυλης του. Λίγο μετά, σε κλίμα συγκίνησης θα αποχαιρετήσει την οικογένεια του σε ένα δείπνο στο δάσος. Δεν τους λέει πως θα αποχωρήσει μια και καλή, παρά μόνο πως θα φύγε για λίγο. Δίνει τη συμβουλή του στην Ada να ακολουθήσει την πολιτική, λέει κάτι στο αφτί του Duke (ίσως το μάθουμε στην ταινία) και φεύγει χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις της Ada.

Ένα μήνα αργότερα, ο Tommy είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει. Μπαίνει στην άμαξα, που είναι γεμάτη από φωτογραφίες των αγαπημένων τους όμως ακούει μία γνώριμη φωνή, Τη φωνή της Rubby, που του λέει πως δεν πρέπει να πεθάνει και πως πρέπει να συνεχίσει να ζει! Λίγο μετά θα ανακαλύψει πως έπεσα θύμα του γιατρού, ο οποίος είναι φίλος της οικογένειας Mosley. Τα πάντα για την αρρώστια του ήταν ένα ψέμα!

Πολύ γρήγορα θα τον εντοπίσει στο σπίτι του και θα ετοιμαστεί να τον σκοτώσει. Θα θυμηθεί όμως πως είναι καιρός πλέον για ειρήνη και θα τον αφήσει να ζήσει. Ο Tommy γυρνάει πίσω στην άμαξα του, που εχει πάρει φωτιά, παίρνει το κατάλευκο του άλογο και φεύγει μακριά, έτοιμος πλέον να ξεκουραστεί…

Η άποψη μας

Ήταν ένα σπουδαίο finale σε μία σπουδαία σειρά, που σε αφήνει στην αγωνία για την ταινία, η οποία θα δώσει το τελικό και απόλυτο τέλος. Από κάθε άποψη το μεγάλο (και σε διάρκεια και σε ποιότητα) finale ήταν πραγματικά αξιόλογο.

Από τη συγκινητική μουσική, την ασυναγώνιστη κινηματογράφηση, τις απίστευτες ερμηνείες, μέχρι το καλοχτισμένο σενάριο, το επεισόδιο πετυχαίνει να δώσει ένα τέλος που αρμόζει στο Peaky Blinders. Για περισσότερα σχετικά με την 6η σεζόν, θα τα πούμε στο αντίστοιχο review.

Λέμε εις στο επανιδείν σε μία από τις εθιστικές και διαφορετικές σειρές που έχει υπάρξει…