Όσοι απολαμβάνετε δροσιστικά μακροβούτια εντός συνόρων της Αττικής, τότε σίγουρα κάποια από τις παραλίες στο ανατολικό τμήμα του νομού θα αποτελέσει δροσιστικό σημείο αναφοράς σας.

Εκεί θα βρείτε και ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό, με μεζεδοπωλεία και ψαροταβέρνες να σερβίρουν νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες με ουζάκι και παγωμένη μπύρα.

Ψαράς

Σε ένα όμορφο σημείο πάνω ακριβώς στην παραλία του Μαραθώνα, η ψαροταβέρνα του Ψαρά αποτελεί μια τίμια και διαχρονική επιλογή για ψαράκι δίπλα στο κύμα από το 1950. Νόστιμα πιάτα μαγειρεμένα απλά αλλά με μεράκι, την έχουν αναδείξει σε προορισμό στην Ανατολική Αττική. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ποικίλοι ουζομεζέδες γεμίζουν το τραπέζι σας μυρίζοντας ακόμη ιώδιο, καθώς προέρχονται από τα καΐκια ψαράδων της περιοχής.

Ψαρού

Σαρωνίδα (Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου), Λαύριο και Γλυφάδα, οι περιοχές στις οποίες θα βρείτε την φημισμένη Ψαρού. Οι λάτρεις της θαλασσοφαγίας γεμίζουν τα τραπέζια του επιλέγοντας ανάμεσα σε ορεκτικά που έρχονται σε δίσκο (ταραμοσαλάτα, φάβα, τυροκαυτερή κ.α.), διάφορες επιλογές σε ψαράκια στο τηγάνι καθώς και εξαιρετικά μύδια αχνιστά, θράψαλο στη σχάρα κ.α.

Στις must προτάσεις του καταλόγου οι χειροποίητες αλοιφές, με τον λευκό ταραμά να συγκεντρώνει τις καλύτερες εντυπώσεις, η γαριδομακαρονάδα και το γιουβέτσι με γαρίδες.

Ανεμοκοίτη του Ταρσανά

Από τις πιο εναλλακτικές ψαροταβέρνες του λεκανοπεδίου, στον κόλπο Θορικού στο Λαύριο (Μ. Θεοδωράκη και Αισωπαιδιών). Λιτή και απέριττη εκ πρώτης όψης δεν θα σας γεμίσει το μάτι, ωστόσο μόλις δοκιμάσετε τα πιάτα του γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Ροκ ατμόσφαιρα και καλτ αισθητική (πολύ μακριά από την πεπατημένη μιας συνηθισμένης ψαροταβέρνας), θέα θάλασσα, νόστιμα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα με μεράκι από τον ιδιοκτήτη, σερβίρονται λαχταριστά και σε μεγάλες μερίδες. Συνοδεύονται ιδανικά με κρασί και τσικουδιά. Κατάλογος δεν υπάρχει καθώς το μενού βασίζεται σε εποχιακές πρώτες ύλες.

Φύκι Φύκι

Με το που ανοίγει ο καιρός, ο οικισμός του Πόρτο Ράφτη γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και τα συνηθισμένα. Περιζήτητα είναι τα τραπεζάκια του μεζεδοπωλείου Φύκι Φύκι (Λεωφόρος Γρέγου 45), ακριβώς πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει στο μενού του επιλογές για κρέας και ψάρι. Έχει πανέμορφη θέα από την ταράτσα του, αλλά και από τα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο.