Σάλο προκαλούν οι καταγγελίες σε βάρος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από 16 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκαλύπτει ότι ο «μάγος» είχε επικοινωνία με τον Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, προσωπικό του Τζέφρι Έπσταϊν σημείωνε σε σημειωματάρια τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν τηλεφωνήσει στον μετέπειτα αυτόχειρα παιδόφιλο μεταξύ 2004 και 2005. Ανάμεσα στα ονόματα υπάρχει και αυτό του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, που φαίνεται να τηλεφωνούσε επίμονα.

Στα αντίγραφα των σημειωματαρίων, ο μάγος φαίνεται να είχε αφήσει μηνύματα για τον Τζέφρι Έπσταϊν 16 φορές μέσα σε λίγους μήνες. Οι σημειώσεις δείχνουν σύντομα μηνύματα όπως «είναι σημαντικό», «απλά τηλεφώνησα, για να πω ένα γεια», ενώ ένα εξ αυτών αναφέρει «είναι τζακ ποτ» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε γραπτή ερώτηση της «Guardian», οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ αρνήθηκαν ότι είχε αφήσει «πολλαπλά μηνύματα» για τον Έπσταϊν. «Οποιαδήποτε μηνύματα είχαν αφεθεί θα είχαν αφεθεί από το γραφείο του πελάτη μας ως απάντηση σε αίτημα του Έπσταϊν για εισιτήρια σε μία παράσταση», αναφέρουν στην απάντησή τους. Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ αρνείται ότι έχει την όποια εμπλοκή σε σεξουαλικό παράπτωμα ή ανάρμοστη συμπεριφορά.

Συναντήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές

Πέραν των τηλεφωνικών μηνυμάτων, ο Κόπερφιλντ φαίνεται ότι είχε συναντηθεί με τον Έπσταϊν τουλάχιστον τρεις φορές, όπως αναφέρουν συνεντεύξεις μαρτύρων, δικαστικά αρχεία και στοιχεία που έχει η αστυνομία. Δύο θύματα του Έπσταϊν δήλωσαν ότι ήταν παρόντα σε αυτές τις συναντήσεις. Η μία έγινε σε δείπνο στο σπίτι του Έπσταϊν το 2004 και η άλλη στην αποθήκη του Κόπερφιλντ στο Λας Βέγκας την ίδια χρονιά.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν πως ο Κόπερφιλντ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει στο παρελθόν τη σχέση του με τον Έπσταϊν, «δεν ήταν φίλος του», αγνοούσε παντελώς τα «φρικτά εγκλήματά του» και «όπως και ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε γι’ αυτά από τον Τύπο».

Πάντως, η Sigrid McCawley, δικηγόρος για τα δικαιώματα των θυμάτων στο δικηγορικό γραφείο «Boies Schiller Flexner», η οποία έχει εκπροσωπήσει πολλά θύματα του Έπσταϊν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. «Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δεν μπορεί να κρύψει ή να εξαφανίσει τη στενή φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν», δήλωσε.

Τι αναφέρουν τα δικαστικά αρχεία

Το όνομα του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ βρισκόταν σε πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά αρχεία υπόθεσης που σχετιζόταν με τον Έπσταϊν. Η αναφορά του ονόματός του δεν σημαίνει ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα ή ότι γνώριζε για την εγκληματική συμπεριφορά του παιδόφιλου.

Μια (φερόμενη ως) συνομιλία του Κόπερφιλντ με μία γυναίκα, τη Johanna Sjoberg, η οποία χρόνια αργότερα θα κατηγορούσε τον Έπσταϊν ότι την κακοποίησε, αναφέρεται στα αρχεία. Κατόπιν, σε ένορκη κατάθεσή της, η Sjoberg ισχυρίστηκε ότι το 2004, όταν η ίδια ήταν περίπου 20 ετών, είχε προσκληθεί σε δείπνο στο σπίτι του Έπσταϊν και της είχε προσφερθεί η ευκαιρία να συναντήσει τον διάσημο μάγο. Στο σπίτι περίμενε και μια κοπέλα που δεν γνώριζε και φαινόταν πολύ νέα. Ο Κόπερφιλντ έκανε μερικά μαγικά κόλπα. Η ίδια πίστευε ότι ο Κόπερφιλντ και ο Έπσταϊν ήταν φίλοι.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έγινε σε μία περίοδο που ο Έπσταϊν φέρεται ότι διατηρούσε επιχείρηση που στρατολογούσε γυναίκες και κορίτσια για μασάζ, αλλά κατέληγε σε σεξουαλική κακοποίηση. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Κόπερφιλντ συμμετείχε σε αυτό το σύστημα ή στην κακοποίηση από τον Έπσταϊν.

«Συζήτησε ποτέ ο Κόπερφιλντ μαζί σας την εμπλοκή του Τζέφρι με νεαρά κορίτσια;» τη ρώτησε ένας δικηγόρος, με την ίδια να απαντά: «Με ρώτησε αν γνώριζα ότι τα κορίτσια πληρώνονταν, για να βρουν άλλα κορίτσια». Δεν ακούστηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ αναφέρουν ότι η ερώτηση έγινε επειδή «είχε ακούσει μια φήμη για κορίτσια που πληρώνονταν, για να φέρουν άλλα κορίτσια στην κατοικία του Έπσταϊν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Κόπερφιλντ δεν θυμόταν από ποιον είχε ακούσει τη φήμη κι ότι δεν την είχε πάρει αψήφιστα ή την είχε απορρίψει εκ προοιμίου, ενώ όταν η κοπέλα δεν εξέφρασε ανησυχία, ο Κόπερφιλντ εγκατέλειψε το θέμα, καθώς δεν έβλεπε κάποιο λόγο να επικοινωνήσει με την αστυνομία ή να θέσει το ζήτημα σε άλλους.

«Ο μάγος ήταν ευγενικός μαζί μου»

Στην «Guardian» η Sjoberg υποστήριξε ότι ο Κόπερφιλντ προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβαινε με τον Έπσταϊν και ότι μετά το δείπνο δεν είχε καταλάβει αν διατηρούσαν οποιοδήποτε είδος φιλίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι έμεινε σε επαφή με τον Κόπερφιλντ μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν, στο σπίτι του Έπσταϊν, ο οποίος της αγόρασε εισιτήριο για παράσταση του μάγου λίγο καιρό μετά το δείπνο του 2004, επειδή ήξερε ότι της άρεσε η μαγεία και να παρακολουθεί τον Κόπερφιλντ.

Το εισιτήριο ήταν στην πρώτη σειρά. Ο Κόπερφιλντ την κάλεσε στα παρασκήνια και την προσκάλεσε στο Μαϊάμι, όπου πήγαν για ψώνια και έφαγαν μεσημεριανό. Η ίδια λέει ότι δεν υπήρξε σεξουαλική προσέγγιση κι ότι ο μάγος ήταν πολύ ευγενικός μαζί της. Το 2004 συναντήθηκαν τρεις φορές και τον είδε πριν 11 χρόνια στο Λας Βέγκας.

Η Sjoberg είπε ότι δεν είχε νέα από τον μάγο έκτοτε, μέχρι που ο Κόπερφιλντ της τηλεφώνησε τον Μάρτιο. Ήταν η ημέρα που η εφημερίδα «Guardian» έστειλε σε εκπρόσωπο του Κόπερφιλντ ερωτήσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν.

«Ήλπιζε ότι θα έκανα μια δήλωση σχετικά με τις εμπειρίες μου μαζί του», είπε.

Ο Έπσταϊν γνώρισε στη γυναίκα όχι μόνο τον Κόπερφιλντ αλλά και τον πρίγκιπα Άντριου, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι της άγγιξε το στήθος. Ο πρίγκιπας αρνήθηκε ότι έκανε κάτι τέτοιο.

Ο Κόπερφιλντ άφησε 16 μηνύματα για τον Έπσταϊν μέσα σε τρεις μήνες

Ο Κόπερφιλντ άφησε μηνύματα για τον Έπσταϊν 16 φορές μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τα σημειωματάρια. Ωστόσο, νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2002 και το 2003 δεν υπάρχει καμία καταγραφή κλήσεων από τον Κόπερφιλντ.

Το πρώτο χρονολογημένο μήνυμα προς τον Έπσταϊν έχει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2004. «Είναι σημαντικό», γράφει. Ορισμένα μηνύματα υποδηλώνουν οικειότητα. Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου ο ταχυδακτυλουργός άφησε ένα μήνυμα ότι «τηλεφώνησε, για να πει ένα “γεια”». Δέκα ημέρες αργότερα υπάρχει κι άλλο ένα μήνυμα, που γράφει το ίδιο πράγμα. Ένα άλλο μήνυμα γράφει: «Τηλεφώνησε ο μαγικός Ντέιβιντ».

Στις 9 Ιανουαρίου 2005, ο Έπσταϊν είχε ένα μήνυμα από τον Κόπερφιλντ κι άλλο ένα από τους βοηθούς του Κόπερφιλντ, που φαίνεται να κανονίζουν πότε θα παρακολουθήσει την παράσταση. «Η 28η του μηνός θα είναι η καλύτερη μέρα, για να έρθει και να δει το σόου. Η παράσταση αρχίζει στις 8.30», αναφέρει. Εκείνη την περίοδο ο Κόπερφιλντ έκανε περιοδεία και το συγκεκριμένο βράδυ έδινε παράσταση στην Τάμπα.

Το επόμενο πρωί τηλεφώνησε ξανά. «Απλώς ελέγχει ότι μπορείτε να τον βρείτε στο σπίτι», αναφέρει το σημείωμα.

Πάντως ο Κόπερφιλντ δεν ήταν ο μόνος που άφηνε μηνύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τηλεφωνούσε τακτικά ο ατζέντης Ζαν Λικ Μπρουνέλ, που κρεμάστηκε στη φυλακή το 2022, ενώ τον ερευνούσαν για σεξουαλικά εγκλήματα. Επαφές με τον Έπσταϊν είχαν, μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Τις εβδομάδες πριν από το σόου της 28ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στα σημειωματάρια, ο Κόπερφιλντ άφησε περισσότερα μηνύματα. «Έχει κάποιες πληροφορίες», λέει ένα από αυτά. «Είναι το τζακ ποτ», γράφει ένα άλλο έξι ημέρες πριν από το σόου. Σε ένα άλλο ο Κόπερφιλντ ζήτησε από τον Έπσταϊν να του τηλεφωνήσει, ενώ σε ένα άλλο του λέει ότι μπορεί να τον βρει στο σπίτι του.

Μαζί με την άρνηση ότι ο Κόπερφιλντ άφησε πολλαπλά μηνύματα για τον Έπσταϊν, οι δικηγόροι του μάγου δήλωσαν ότι «ποτέ» δεν τηλεφώνησε προσωπικά στον Έπσταϊν, ενώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν ότι ο απευθείας αριθμός του Κόπερφιλντ υπάρχει στα μηνύματα, προσθέτοντας ότι ήταν «γνωστοί, το πολύ», που συναντήθηκαν μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Ο Κόπερφιλντ, ανέφεραν, βρέθηκε στην έπαυλη της Φλόριντα μία φορά για περίπου 15 λεπτά και επισκέφθηκε το σπίτι στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ο οικονόμος του Έπσταϊν στην έπαυλη μεταξύ Σεπτεμβρίου 2004 και Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2005, Αλφρέντο Ροντρίγκεζ, κατέθεσε ότι ο Κόπερφιλντ ήταν στο σπίτι «ίσως δύο ή τρεις φορές», όταν εκείνος ήταν παρών. Όπως είπε, ο μάγος «ήρθε σπίτι, έκανε κόλπα» και έφυγε. Οι δικηγόροι του μάγου λένε ότι ο Ροντρίγκεζ, που πέθανε το 2015, ήταν πλήρως αναξιόπιστος, υπενθυμίζοντας ότι καταδικάστηκε το 2012 για παρακώλυση της διαδικασίας.

«Ήταν φίλοι»

Πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Έπσταϊν, δήλωσαν ότι πίστευαν πως οι δύο άνδρες ήταν φίλοι. Η Guardian δεν έχει καμία απόδειξη ότι ο Κόπερφιλντ και ο Έπσταϊν είχαν επαφή μετά το 2005.

Στη βιντεοσκοπημένη κατάθεση του Έπσταϊν, τον Μάρτιο του 2012, ερωτήθηκε αν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον Κόπερφιλντ και είπε ότι τον γνωρίζει. Οι δικηγόροι του μάγου λένε ότι οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι ήταν φίλος με τον Έπσταϊν είναι ψευδής και λανθασμένος.

Ο Μπραντ Έντουαρντς, δικηγόρος που κάποτε εκπροσώπησε την Sjoberg και πολλά άλλα θύματα του Έπσταϊν, δήλωσε στο βιβλίο του, «Relentless Pursuit», ότι ο Κόπερφιλντ ήταν «ξεκάθαρα στενός φίλος» του Έπσταϊν, σύμφωνα με ανώνυμους μάρτυρες από τους οποίους είχε πάρει συνέντευξη. Σε νομική του κατάθεση, το 2011, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Κόπερφιλντ είχε ανάρμοστη αλληλεπίδραση με ένα θύμα του Έπσταϊν, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να τεκμηριώσει τον σχολιασμό.

Ο Έπσταϊν έκανε δώρο στα θύματά του εισιτήρια του Κόπερφιλντ

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ένα θύμα του Έπσταϊν, το οποίο δήλωσε ότι ήταν έφηβη την εποχή της κακοποίησής της, είπε στους ντετέκτιβ, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας του 2005, ότι τα εισιτήρια του Κόπερφιλντ ήταν μεταξύ των δώρων που της έκανε ο Έπσταϊν την περίοδο που την κακοποιούσε σεξουαλικά στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η Jane Doe, που είναι ένα από τα πάνω από 100 θύματα του Έπσταϊν, που κατέληξαν σε διακανονισμό με την περιουσία του το 2021, ήταν 15 ετών όταν κακοποιήθηκε. Η ίδια περιέγραψε στην εφημερίδα πώς μεταφέρθηκε από το Μίσιγκαν στο Λας Βέγκας, για να συναντήσει τον αυτόχειρα παιδόφιλο.

Στο αεροδρόμιο την παρέλαβε κάποιος που εργαζόταν για τον Έπσταϊν και την πήγε στην αποθήκη του Κόπερφιλντ, όπου βρήκε και άλλες νεαρές γυναίκες, που της φάνηκε ότι είχαν δει την παράσταση. Ωστόσο, όταν έφτασε είχε χρόνο μόνο να καθίσει με τον μάγο και να δει τα αντικείμενα που κρατούσε, κάτι που την εντυπωσίαζε, αφού ήταν παιδί, ενώ έβγαλε και φωτογραφία Polaroid.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Κόπερφιλντ, πράγματι, είχε επιτραπεί ξενάγηση στον Έπσταϊν και τους καλεσμένους του, αλλά υποστήριξαν ότι η ξενάγηση έγινε στο μουσείο του κι ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έπσταϊν συνοδεύονταν από δέκα μέλη του προσωπικού. «Η συνάντηση», προσθέτουν, «έγινε πριν αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του Έπσταϊν και ο Κόπερφιλντ δεν είδε, ούτε υποψιάστηκε κάτι ανάρμοστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Η συνάντηση με τον Κόπερφιλντ «με έκανε να αισθανθώ ασφαλής»

Η Jane Doe δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τον Κόπερφιλντ. Μετά τη συνάντηση και μαζί με άλλες νεαρές γυναίκες μεταφέρθηκαν με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Έπσταϊν στο ράντσο του στο Νέο Μεξικό. Λίγες ημέρες αργότερα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα «άγριας, παρατεταμένης σεξουαλικής κακοποίησης» από τον Έπσταϊν, όπως αναφέρεται στην αγωγή, που κατέθεσε εναντίον της περιουσίας του Έπσταϊν το 2019.

Η συνάντηση με τον Κόπερφιλντ «με έκανε να αισθανθώ ασφαλής», είπε. Η Jane Doe δεν ισχυρίστηκε ότι ο Κόπερφιλντ έκανε κάτι ανάρμοστο μαζί της.

«Κατά την εμπειρία μου με τον Έπσταϊν, έκανε βιτρίνα ή επιδείκνυε αυτούς τους συνδέσμους διασημοτήτων. Ένας από αυτούς ήταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», είπε. «Όταν αισθανόταν ότι μπορεί να γινόσουν νευρική, έφερνε στο προσκήνιο μια σχέση με μια διασημότητα».