Έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα υπό κράτηση στις ΗΠΑ. Ο Frank Tyson πέθανε καθώς συνελήφθη από τους αστυνομικούς, Beau Schoenegge και Camden Burch, στο Canton του Οχάιο, στις 18 Απριλίου περίπου στις 20:25. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» είναι τα τελευταία λόγια που λέει ο Frank Tyson, τη στιγμή που συλλαμβάνεται από τους δύο αστυνομικούς ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα στο Canton του Οχάιο.

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα σώματος που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον 53χρονο. Στο βίντεο, ο Tyson έλεγε επανειλημμένα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ενώ οι δύο αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες. Μάλιστα, ο ένας γονατίζει στην πλάτη του για λίγο.

Ακολουθεί σιωπή και σχεδόν πέντε λεπτά μετά τις τελευταίες του λέξεις, ένας αξιωματικός ελέγχει τον σφυγμό του Tyson, πριν συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει παλμό. Ένα ασθενοφόρο έφτασε αργότερα, αλλά ο Tyson είχε ήδη πεθάνει, όπως μεταδίδει το Sky News.

«Προσπαθούν να με σκοτώσουν»

Οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις για ένα τροχαίο ατύχημα και ακολούθησαν τον Tyson σε ένα μπαρ, αφού φέρεται να έφυγε από το σημείο του ατυχήματος. Στο βίντεο, ο Tyson αντιστέκεται στη σύλληψη και ακούγεται να φωνάζει επανειλημμένα: «Προσπαθούν να με σκοτώσουν».

Λέει επίσης «φώναξε τον σερίφη», ενώ οι αστυνομικοί του απαντούν «ηρέμησε», καθώς τον συλλαμβάνουν. Οι αστυνομικοί ρίχνουν τον Tyson στο έδαφος, με τον έναν να βάζει το γόνατό του στην πλάτη του, καθώς του λένε «σταμάτα να αντιστέκεσαι».

Το πλάνα δείχνουν τον αστυνομικό να έχει το γόνατό του στην πλάτη του Tyson για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ο Tyson τους λέει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει πριν τελικά σιωπήσει.